Summit motors Ljubljana - Ford

Kaj se skriva v predalu pred sovoznikom novega Mustanga? Prva majhna varnostna blazina za zaščito kolena na svetu

19.08.2015
  • Inovativna varnostna blazina za zaščito kolena v novem Fordu Mustangu zagotavlja več prostora za sovoznika
  • Ford je prvi avtomobilski proizvajalec, ki je namesto ločene varnostne blazine za zaščito kolena varnostno blazino iz posebne plastike vgradil kar v pokrov predala pred sovoznikom
  • Podjetje zdaj aktivno preizkuša tehnologijo, ki z uporabo blazine iz plastike namesto iz blaga omogoča prihranek pri teži, doslej pa je bilo zanjo odobrenih 23 patentov

 

Ljubljana, 19. avgust 2015 – Odkar so jih prvič uporabili pred več kot 35 leti, imajo varnostne blazine zasluge za več deset tisoč ohranjenih življenj*. Predstavljajo tudi ključen element za oblikovalce, ki jih morajo vgraditi v vozila.

 

Povsem novi Ford Mustang je prvo vozilo, opremljeno z novo vrsto varnostne blazine za zaščito kolena, ki je namesto v armaturno ploščo vgrajena v pokrov predala pred sovoznikom, zato ima sovoznik na voljo znatno več prostora, da lahko pretegne noge. Namesto blazine iz blaga nova tehnologija uporablja inovativno zasnovo, s pomočjo kalupa izdelano iz plastike in vstavljeno med zunanjo in notranjo površino pokrova predala pred sovoznikom.

 

Varnostna blazina v predalu meri samo 46 centimetrov v dolžino in 28 centimetrov v širino, tehta pa za 65 odstotkov manj od običajne varnostne blazine za zaščito kolena, kljub temu pa nič ne zaostaja pri zaščiti. V primeru trčenja droben plinski generator v pokrovu predala napihne blazino v samo 20 milisekundah in pri tem potisne zunanji del pokrova navzven, da zaščiti nogo. Prihranek pri teži pomaga varčevati z gorivom, za inovacijo pa je bilo doslej odobrenih 23 patentov.

 

To je povsem nov način razmišljanja o varnostnih blazinah. Vrnili smo se k skicirki in med letom preizkusili na stotine prototipov, da smo zagotovili ustrezno rešitev,” je povedal Sean West, vodja oddelka za varnostne sisteme pri Fordu. “A se je splačalo. S to zasnovo smo lahko v enem samem delu združili funkcije dveh ločenih delov in tako prihranili prostor, zmanjšali težo in privarčevali pri komponentah. Armaturna plošča je pomaknjena naprej in zagotavlja več prostora za sovoznika.”

 

Naša varnostna blazina v pokrovu predala pred sovoznikom odpira novo paleto možnosti za varnostne blazine iz brizgane plastike in morda predstavlja le obetaven začetek,” je dodal West.

 

Povsem novi Ford Mustang je serijsko opremljen z osmimi varnostnimi blazinami, v Severni Ameriki pa je osvojil priznanje za najvišjo možno raven varnosti. Legenda med ameriškimi avtomobili je na voljo kot kupejevski ‘fastback’ in kabriolet, prvič v več kot 50 letih proizvodnje pa je naprodaj tudi v Evropi.

 

* Ameriški zvezni urad za prometno varnost (NHTSA) ocenjuje, da so sprednje varnostne blazine do leta 2012 rešile 42.856 življenj.

 

 

Prenesi vsebino