Summit motors Ljubljana - Ford

Ken Block se bo v novem Focusu RS spoprijel s slavnim vzponom na hrib v Goodwoodu; Ford GT na čelu palete športnih modelov

26.06.2015
  • Povsem novi Ford Focus RS se svetovni javnosti dinamično predstavlja z vzponom na hrib v sklopu letošnjega Festivala hitrosti v Goodwoodu
  • Ken Block – zvezda Gymkhane in svetovnega prvenstva v relikrosu – bo skušal kar najbolje izkoristiti 350 KM v prototipnem modelu Focusa RS
  • Povsem novi superšportnik iz ogljikovih vlaken Ford GT se prvič predstavlja v Veliki Britaniji, na razstavnem prostoru športnega oddelka Ford Performance pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi legendarni model Ford GT40 in Forda GT iz leta 2005
  • Ben Collins, nekdanji “Stig” iz oddaje Top Gear, se bo na hrib podal v Mustangu Shelby GT350R iz omejene proizvodne serije; za dirkališča pripravljeni Mustang Shelby GT350R bo prvič na ogled v Evropi
  • Novi Ford Focus ST se po premiernem nastopu leta 2014 vrača v Goodwood; predstavljata se tudi povsem novi Ford Mustang in nagrajena Fiesta ST

 

Goodwood, Velika Britanija, 26. junij 2015 – Povsem novi Ford Focus RS se je danes dinamično predstavil na Festivalu hitrosti v Goodwoodu, Ken Block, zvezda Gymkhane in svetovnega prvenstva v relikrosu, pa je na svetovno znani progi z vzponom na hrib dokazal zmogljivost te izjemne športne kombilimuzine.

 

Povsem novi Focus RS s 350 KM bo v prodajnih salonih v Evropi na voljo v začetku leta 2016, obiskovalci Goodwooda pa si ga lahko od 25. do 28. junija ob drugih Fordovih modelih ogledajo tudi na razstavnem prostoru športnega oddelka Ford Performance.

 

“Avtomobilskim navdušencem smo obljubili resen stroj in s 350 KM pod pokrovom motornega prostora to obljubo v celoti izpolnjujemo,” je povedal Dave Pericak, direktor globalnega oddelka Ford Performance. “Festival hitrosti v Goodwoodu je zagotovo najboljša priložnost za prikaz zmogljivosti Focusa RS. Tu si lahko oboževalci hitrosti od blizu ogledajo Fordove najhitrejše nekdanje in sedanje modele.”

 

Ford je v Goodwoodu poskrbel tudi za premierno predstavitev povsem novega superšportnika Ford GT v Veliki Britaniji. Po napovedi, da se bo Ford leta 2016 vrnil na dirko 24 ur Le Mansa, je zdaj razstavljena tudi cestna različica legendarnega Forda GT40 – modela, ki se je na dirki leta 1966 zapisal v zgodovino z osvojenim prvim, drugim in tretjim mestom. Obiskovalci razstavnega prostora si lahko ogledajo tudi superšportnik Ford GT iz leta 2005.

 

Dirkač Ben Collins – zaslovel je kot 'Stig' v BBC-jevi oddaji 'Top Gear' – se bo na hrib podal v Mustangu Shelby GT350R iz omejene proizvodne serije, prvem Shelbyju GT350R, ki bo na ogled v Evropi. Z 1,86 km dolgo progo se bosta spopadla tudi modela iz Fordove bogate reli in dirkaške dediščine – RS200 in Sierra RS Cosworth.

 

Obiskovalci razstavnega prostora oddelka Ford Performance bodo odkrili še druge modele, vključno z novim Focusom ST, ki se je globalni javnosti lani predstavil prav na Festivalu hitrosti v Goodwoodu, povsem novim Fordom Mustangom in večkrat nagrajeno Fiesto ST.

 

S terase Fordovega razstavnega prostora se obiskovalcem obeta eden najboljših razgledov na prizorišče festivala, od vrha do tal se bodo lahko čez več nadstropij zapeljali kar po toboganu Ford Performance, ali so dovolj močni za obvladovanje modelov ST, RS ali GT pa bodo lahko preizkusili s posebnim kladivom Ford Performance. Ford je že od samega začetka pred več kot 20 leti glavni sponzor in podpornik Festivala hitrosti v Goodwoodu.

 

Focus RS v akciji

Svetovalec pri razvoju povsem novega Focusa RS Ken Block – s svojimi videi Gymkhana je pritegnil več kot 300 milijonov ogledov – bo na dogodku s prototipno različico modela predstavil njegovo zmogljivost.

 

“Navdušen sem, da bom spet sedel za volan novega Focusa RS,” je povedal Block. “Izjemno sem se zabaval, ko sem Fordu pomagal pri razvoju te nove generacije vrhunske kombilimuzine, in komaj čakam, da se bom s 350 konjiči in štirikolesnim pogonom pognal navzgor po klancu lorda Marcha.”

 

Focus RS pionirsko uvaja inovativni športni štirikolesni pogon z dinamičnim nadzorom vektorjev navora za novo raven vodenja, oprijema in hitrosti v ovinkih. Prvič sta s katerim od modelov RS na voljo možnost izbire voznega načina – vključno z novostjo v panogi, načinom za 'driftanje', ki omogoča prekrmiljenje z nadzorovanim drsenjem – in funkcija za nadzor speljevanja Launch Control.

 

Ford GT odstira zastor v Veliki Britaniji

Ford GT je ultra-zmogljiv superšportnik, ki predstavlja tehnološko odličnost in inovativnost Fordovih motorjev EcoBoost v aerodinamični in lahki konstrukciji iz ogljikovih vlaken.

 

Poganja ga najzmogljivejši Fordov proizvodni motor EcoBoost doslej, ki razvije več kot 600 konjskih moči in je obenem izjemno učinkovit, dopolnjuje pa ga sedemstopenjski menjalnik z obvolanskima prestavnima ročicama. Optimalne vozne lastnosti GT-ja, pospeševanje, vodenje, varnost in učinkovitost omogoča uporaba naprednih lahkih kompozitov, vključno s potniško celico in karoserijskimi ploskvami iz ogljikovih vlaken ter arhitekturo sprednjega in zadnjega vzmetenja iz aluminija.

 

Za kar najmanjši zračni upor in povečanje pritiska ob podlago je karoserija oblikovana kot solza, za večjo aerodinamiko pa skrbijo tudi aktivni pripomočki. Najsodobnejše podvozje Forda GT je opremljeno z aktivno dirkaško torzijsko gredjo in vzmetenjem z batnico, nastavljivo višino ter zavornimi koluti iz ogljika in keramike. Novi GT bo eden najekskluzivnejših Fordovih modelov doslej, saj bo za prodajo po vsem svetu na voljo omejeno število vozil.

 

“GT je vrhunska izvedba superšportnega avtomobila za navdušence,” je povedal Pericak. “GT vključuje inovacije in tehnologije, ki jih bo možno uporabiti v širši paleti Fordovih prihodnjih vozil – kar je še en dokaz, da Ford stalno zvišuje merila na področju športa in obenem izboljšuje vozila za vse uporabnike.”

 

Osupljiva paleta športnih modelov

Novi Ford Focus ST združuje zmogljivost in praktičnost. Na voljo je v različici s petimi vrati in kot karavan, poleg cenjenega 2,0-litrskega bencinskega motorja EcoBoost z 250 KM pa ga lahko poganja tudi novi 2,0-litrski dizelski motor s 185 KM, ki v obsegu 2000–2750 vrtljajev v minuti razvije 400 Nm navora.

 

Prvič v več kot 50 letih po uvedbi je povsem novi Ford Mustang kot kupejevski 'fastback' in kabriolet na voljo tudi v Evropi. Navdušuje z vrhunsko zmogljivostjo in prefinjenostjo, poganja pa ga lahko 2,3-litrski EcoBoost ali 5,0-litrski motor V8, ki v 4,8 sekunde pospeši do 100 km/h.

 

V začetku leta 2013 predstavljena Fiesta ST se je v Evropi in po vsem svetu hitro uveljavila kot vodilna majhna športna kombilimuzina, saj je samo v prvem letu po začetku prodaje osvojila več kot 20 nagrad in priznanj.

 

Mustang Shelby GT350R je med vsemi serijskimi Mustangi doslej najtemeljiteje pripravljen na dirkališča, v Evropi pa se prvič predstavlja na Festivalu hitrosti v Goodwoodu, kjer ga bo vozil Ben Collins.

 

Omejeno serijo Mustangov Shelby GT350R izdelujejo za ekskluzivno prodajo v ZDA in Kanadi. Poganja jih najzmogljivejši atmosferski proizvodni Fordov motor s 526 konjskimi močmi, s tem modelom pa je Ford postal tudi prvi avtomobilski proizvajalec, ki je lahka platišča iz ogljikovih vlaken uvrstil med serijsko opremo.

Prenesi vsebino

Ogled video vsebine

Video 1