Summit motors Ljubljana - Ford

Konceptni samovozeči taksi je osvojil Fordovo nagrado za ‘nove dizajnerje’

18.09.2020

London, 18. september 2020 – Kriza s pandemijo COVID-19 je izpostavila nove izzive za mobilnost, saj zahteva po medsebojni razdalji vpliva na javni prevoz, več dostav ovira pretok prometa, večja pa je tudi splošna zaskrbljenost glede zdravja in dobrega počutja posameznikov.

 

Zdaj je diplomant oddelka za oblikovanje v transportu na Univerzi Staffordshire v Veliki Britaniji razvil rešitev, ki bi lahko pomagala ljudem – še posebej tistim z ovirano mobilnostjo – pri varnem premikanju naokrog z ustrezno zaščito tudi na področju medsebojne razdalje.

 

Koncept ‘muvone’, ki ga je razvil Marius Lochner, je prejel Fordovo nagrado ‘New Norm Mobility Award’ (nagrada za nove normative v mobilnosti). Razpis zanjo je zastavil izziv diplomantom oblikovanja, da razvijejo mobilnostne študije, ideje in rešitve, ki naslavljajo nove scenarije zaradi pandemije COVID-19. Kot samovozeči taksi za enega daje konceptni ‘muvone’ prednost varni individualni mobilnosti, saj omogoča udobno potovanje kamorkoli in kadarkoli si posameznik to zaželi.

 

“Kriza COVID-19 je zelo vplivala na naša življenja ter spremenila način prevoza oseb in blaga. Vsak od nas se je znašel v ‘novi normalnosti’,” je povedal Chris Hamilton, vodja oblikovanja pri Fordu Evropa. “Vse to zahteva nove ideje za aplikacije, funkcije, zasnove in mobilnost v času, ko je vozilo izbrani zasebni prostor in je zdravje pomembnejše kot kadarkoli doslej.”

 

Koncept ‘muvone’ odlikuje minimalistična notranjost z ravnimi površinami in materiali, ki jih je preprosto čistiti, zato ga je možno med posameznimi vožnjami dezinficirati. Zasnovan je za omogočanje večjega socialnega vključevanja v času, ko je to za osebe s posebnimi potrebami najpomembnejše, zaradi preprostega dostopa pa je ‘muvone’ izjemno primeren za starejše občane in ljudi z ovirano mobilnostjo.

 

Nagrada sodi v sklop ‘New Designers Awards’ (nagrade za nove dizajnerje) – največjega razpisa za diplomante oblikovanja v Veliki Britaniji. Letos je tekmovanje potekalo virtualno. Za zmagovalni koncept Lochner prejme 1000 funtov (1120 evrov) in semester mentorstva glavnih oblikovalcev pri Fordu Evropa Ernsta Reima in Sonje Vandenberk, ki sta bila del žirije skupaj s Hamiltonom in Amkom Leenartsom, direktorjem oblikovanja pri Fordu Evropa.

 

Nagrade podeljujejo v partnerstvu z revijo Top Gear Magazine. Charlie Turner, glavni urednik Top Geara, je prav tako sodeloval v žiriji in je podrobno komentiral vse predlagane koncepte.

 

“Širina in ustvarjalnost prispevkov za ta izziv sta me osupnili in sta odražali pravo globino naslednje generacije talentov, ki prihajajo iz našega izobraževalnega sistema. Seveda pa to še zdaleč ni olajšalo izbire zmagovalca,” je povedal Turner.

 

Kot pametno vozilo za pameten svet – v katerem sta v žarišču zasebnost in zaščita posameznika – je ‘muvone’ odlično usklajen s Fordovim na uporabnika osredotočenim oblikovanjem. Prijazen oblikovalski izraz koncepta, dovršeno uveljavljanje znamke in primernost za uporabo z aktualno urbano infrastrukturo so mu pomagali do zmage v izenačeni konkurenci.

 

Na drugo mesto se je uvrstil projekt HALO, ideja za aplikacijo, ki uporabniku namesto najhitrejše ali najkrajše poti pomaga izbrati pot z upoštevanjem osebne varnosti. Med drugimi možnostmi so bile tudi študije za mikromobilnost, na primer električni skiroji in prevozne naprave, pa tudi večja vozila, kot so električni tovornjak, vozilo za prevoze brez šoferja in športen avto, ki se s pritiskom na gumb spremeni v poltovornjak.   

 

# # #

 

O platformi New Designers:Platforma New Designers je vstopila v 35. leto in predstavlja edinstveno možnost za mlade nadarjene oblikovalce, da se povežejo z učitelji in profesionalci s področja oblikovanja ter potrošniki, kar omogoča ustvarjalno izmenjavo in sodelovanje. V letu 2020 vključuje vrsto digitalnih pobud in je prostor za odkrivanje novih idej, izdelkov in trendov. Razpis nadarjene diplomante oblikovanja povezuje s podjetji, ki iščejo sveže razmišljanje, s kupci, ki želijo izslediti najinovativnejše mojstre in oblikovalce, ter ambicioznim študentom omogoča, da raziščejo paleto razpoložljivih oblikovalskih smeri. New Designers slavi in uveljavlja prihodnost oblikovanja.

 

Zaradi nepredvidenih okoliščin glede pandemije COVID-19 letošnji dogodek poteka digitalno. Za leto 2021 pri New Designers načrtujejo standardno predstavitev.

 

Prenesi vsebino