Summit motors Ljubljana - Ford

Hočete zajamčeno bel božič? Fordova ‘tovarna vremena’ bo ob pritisku na gumb poskrbela za simulacijo vremenskih pogojev

24.11.2016

24. november 2016 – Kaj pravite na možnost izbire vremena za vsak dan v letu? Prav to bo Fordova nova ‘tovarna vremena’ omogočala inženirjem pri testiranju prihodnjih vozil v najzahtevnejših pogojih na vsem svetu.

 

Nadmorska višina, ki presega Mont Blanc, najvišjo goro v Alpah, hitrost vetra do 250 km/h ter sneg, bleščeče sonce in dež so le nekateri pogoji, ki jih bodo lahko ustvarili v Fordovem najsodobnejšem okoljskem testnem centru.

 

Več milijonov evrov vreden najsodobnejši tovrstni obrat v avtomobilski panogi bo omogočal marsikaj – nižinski Köln se bo ob pritisku na gumb prelevil v najvišjo točko zahodne Evrope. Poleg simulacije nadmorske višine 5200 metrov bodo na voljo ekstremi od -40 °C, povprečne zimske temperature v vzhodni Sibiriji, do +55 °C, kar je le 1,7 stopinje pod najvišjo doslej zabeleženo temperaturo v naravi na našem planet. Na voljo bo tudi 95-odstotna zračna vlaga.*

 

Zmogljivost novega okoljskega testnega centra si lahko ogledate v videu:

https://www.youtube.com/watch?v=BlkkLLHNnOM

 

“Z novostmi v panogi, kot sta testiranje na veliki nadmorski višini in simulacija snežnega meteža, nudi nov testni laboratorij orodja, ki nam bodo pomagala tudi v prihodnje razvijati najboljše avtomobile v vseh razredih,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik razvoja izdelkov pri Fordu Evropa. “To je velik korak naprej, s katerim bomo lahko pri Fordu zagotovili učinkovito simulacijo najzahtevnejših okoljskih pogojev na svetu, obenem pa jih bomo lahko ponovili tolikokrat, kot bo to potrebno.”

 

Center, za katerega pri Fordu pričakujejo, da bo v polnem obsegu deloval v drugi polovici naslednjega leta, bo inženirjem omogočil delo z devetimi različnimi vozili hkrati, preverjali pa bodo lahko udobje, varnost in delovanje različnih sistemov, vključno z električnim sistemom, zavorami, klimatsko napravo in vleko težkih prikolic.

 

‘Laboratorij’ v velikosti nogometnega igrišča bo meril 5500 kvadratnih metrov, v njem bosta dva vetrovnika, višinska komora in štiri testne komore z nadzorovano temperature, med katerimi bodo tri omogočale tudi testiranje z nadzorovano vlago. Med testnimi vozili, ki se bodo borila z divjanjem vetra, bodo tudi modeli iz čedalje obsežnejše Fordove palete športnih avtomobilov, kot so cenjeni Focus RS, Focus ST in Ford Mustang, testiranje pa bo potekalo z vsemi vozili ne glede na pogon (sprednji, zadnji ali štirikolesni pogon).

 

Med Fordovimi testnimi prizorišči v Evropi je tudi poligon Lommel v Belgiji, ki slovi po posebni progi za testiranja z udarnimi jamami, preizkusi z bočnim vetrom ter slanimi in blatnimi kopelmi. Fordova vozila morajo opraviti zahtevno testiranje z več kot 5,5 milijona prevoženimi kilometri v ostrih pogojih pri dejanski uporabi, zato preizkusi potekajo tudi v puščavi Mojave v ZDA, na polarnem območju in na alpskem prelazu pod Grossglocknerjem v Avstriji.

 

# # #

 

*http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-recorded-temperature

 

Prenesi vsebino

Gif video