Summit motors Ljubljana - Ford

Predstavitev

Novi Ford Ranger

29. Mar 2016

Fordov trpežni novi pickup Ranger osvaja z varčno porabo goriva, drznim oblikovanjem in naprednimi tehnologijami

  1. april  2016 – Fordov novi trpežni pickup Ranger osvaja kupce z varčnejšo porabo goriva, drznim novim oblikovanjem in vrhunskimi tehnologijami, v evropske prodajne salone je prispel v začetku letošnjega leta.

 

V letu 2015 je Ford Ranger z vodilnim modelom Wildtrak na čelu prehitel tekmece in postal najbolje prodajani pickup v Evropi, saj so jih prodali 27.300, kar 27 odstotkov več kot leto poprej.

 

“Z osupljivim novim Wildtrakom v vrhu ponudbe novi Ford Ranger uporabnika navduši z nepremagljivo kombinacijo zmogljivega štirikolesnega pogona, izjemnega oblikovanja in vrhunskih funkcij, kot so povezave s sistemom SYNC 2,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Ranger je pripravljen na vse izzive – odlikujejo ga optimalna poraba goriva, vlečne zmogljivosti in nosilnost, pa tudi največja globina bredenja čez vodo v razredu.”

 

Zadnja generacija Forda Rangerja je od prve uvedbe konec leta 2011 poskrbela za hitro rast prodaje v Evropi. Rangerjev tržni delež na Fordovih tradicionalnih 20 evropskih trgih* se je povečal z 11,7 odstotka leta 2012 na 23,6 odstotka v prvih enajstih mesecih leta 2015 in Ranger se je po najnovejših Fordovih podatkih zavihtel na vodilno mesto pred tekmeci, med katerimi je tudi Toyota Hilux.

 

Izboljšani dizelski motorji za izjemno učinkovito porabo goriva

Novega Rangerja odlikuje izjemno varčna poraba goriva, kar je zasluga učinkovitejših pogonov, dopolnjenih s tehnologijo Auto-Start-Stop, novim končnim prestavnim razmerjem in električnim servovolanom. Poraba goriva je zmanjšana za do 17 odstotkov.

 

V ponudbi izboljšanih dizelskih motorjev sta tudi različici najnovejšega 2,2-litrskega motorja TDCi z močjo 130 KM in 160 KM – moč predhodnega modela je povečana s 125 KM oziroma 150 KM – ter zmogljivi 3,2-litrski petvaljni TDCi z 200 KM. Na voljo sta tako šeststopenjski ročni kot samodejni menjalnik, kupci pa lahko izbirajo med štirikolesnim in dvokolesnim pogonom. Wildtrak je serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom.

 

Ob varčni porabi goriva vseh različic novega Rangerja še posebej izstopa model s 160 KM, ki je za manjše stroške uporabe znatno izboljšal učinkovitost predhodnika (prej poraba 7,8 l/100 km, izpusti CO2 206 g/km), saj porabi samo 6,5 l/100 km pri izpustih CO2 171 g/km.

 

Napredne tehnologije za povezave in pomoč vozniku

Novi Ranger je na voljo s paleto vrhunskih tehnologij, ki vozniku pomagajo ohraniti povezave in nadzor nad vozilom, med katerimi je tudi Fordov sistem za povezave z glasovnim upravljanjem SYNC 2 z 8-palčnim zaslonom na dotik z barvnimi oznakami kotov za preprostejšo navigacijo po menijih.

 

Vrsta tehnologij za pomoč vozniku poskrbi za večje udobje in priročnost. Med njimi so tudi opozorilo za ohranjanje voznega pasu in pomoč za ohranjanje voznega pasu, prilagodljivi tempomat z opozorilom na oviro pred vozilom, prepoznavanje prometnih znakov, tipala za pomoč pri parkiranju na sprednjem in zadnjem delu vozila ter serijski elektronski sistem za stabilnost vozila s preprečevanjem prevračanja in nadzorom zanašanja prikolice.

 

Ranger je na voljo tudi z naslednjimi naprednimi tehnologijami:

  • Pomoč pri speljevanju na strmini, ki vozniku pomaga samozavestno speljati v prvi prestavi ali vzvratno, ko je vozilo ustavljeno na klancu
  • Sistem za nadzorovano spuščanje po strmini z uravnavanjem zdrsa pomaga pri enakomerni vožnji navzdol po strmih klancih
  • Prilagodljivi nadzor obremenitve, ki elektronski sistem za stabilnost vozila prilagaja glede na natovorjenost vozila
  • Pomoč pri zaviranju v sili, ki zagotavlja dodaten tlak v zavornem sistemu za povečanje zavorne sile, ko pri zaviranju v sili hitro pritisnete zavorno stopalko

 

Trpežno in sodobno oblikovanje

Z drznimi potezami posodobljenega oblikovanja odraža novi Ranger moč in zmogljivost že ob prvem pogledu. Še bolj mišičasto napet pokrov motornega prostora prehaja v izrazito novo trapezoidno masko, projektorski žarometi pa poskrbijo za prepoznavnost pickupa.

 

“Če si ogledate, kako lastniki uporabljajo svojega Rangerja, se boste prepričali, da mora Ranger zagotoviti videz in zmogljivost trpežnega vozila, na katero se lahko vedno zaneseš,” je povedal Dave Dewitt, vodja zunanjega oblikovanja, Ford Asia Pacific. “Izkoristili smo priložnost in poskrbeli za dodatno napetost, ki poudarja čvrstost z oblikovnimi elementi, kot sta ‘nozdrvi’ na skrajnih zunanjih točkah – obenem pa smo uspeli ohraniti odlične Rangerjeve aerodinamične lastnosti.”

 

Posodobljeno zunanjost dopolnjuje elegantna nova notranjost s še udobnejšim, sodobnejšim in bolj limuzinskim okoljem za voznika in sopotnike. Poudarjene vodoravne linije tečejo po vsej širini kabine in dajejo občutek odprtosti, obenem pa predstavljajo okvir v sredini nameščenega 8-palčnega zaslona na dotik. Za volanom nova zasnova sklopa instrumentov z dvema barvnima digitalnima prikazovalnikoma vozniku posreduje informacije o vozilu, z enim samim pogledom pa si zagotovi tudi pregled podatkov sistema za razvedrilo, navigacije in klimatske naprave.

 

“Notranjost novega Rangerja je uglajena in sodobna z izrazitim tehničnim poudarkom,” dodaja Dewitt. “Oblikovanje dopolnjujejo izbrani materiali, ki so obenem elegantni in privlačni, kljub temu pa dovolj trpežni za naporno življenje delovnega pickupa. Notranjost na prvi pogled morda spominja na druge sodobne limuzine, a je obenem še bolj praktična kot doslej.”

 

Zmogljivost in prefinjenost

Ford Ranger ostaja eden najzmogljivejših in vsestranskih pickupov v svojem razredu. Kupci lahko izbirajo med tremi karoserijskimi različicami: običajno dvovratno kabino (Regular Cab), podaljšano kabino z dodatnimi zadnjimi vrati za dostop do druge vrste sedežev (Super Cab) in štirivratno dvojno kabino (Double Cab). Vse so opremljene s trpežnim in prostornim kesonom.

 

Z zmogljivostjo za bredenje čez vodo do globine 800 mm (največ v razredu) in 230 mm odmika od tal je Ranger zasnovan in izdelan za lahkotno obvladovanje ekstremnih terenov. Pristopni kot 28 stopinj in izstopni kot 25 stopinj omogočata vozniku samozavestno premagovanje strmih ovir.

 

Z robustnim elektronsko nadzorovanim preklopom lahko vozniki modelov s štirikolesnim pogonom z gumbom na sredinski konzoli kar med vožnjo prestavljajo med pogonom 4x2 in 4x4 z višjo stopnjo prenosa. Za večji navor pri manjši hitrosti ali dodatno zaviranje pri spuščanju lahko voznik izbere pogon 4x4 z nižjim prenosom, elektronska zapora zadnjega diferenciala pa pomaga izboljšati prenos moči v najzahtevnejših pogojih. Ti terenski pripomočki omogočajo tudi vleko do 3500 kg težke prikolice in izjemno nosilnost, ki znaša do 1260 kg.

 

Ranger vse to doseže s prefinjenostjo, ki je v segmentu pickupov zelo redka. Že prejšnji model Rangerja je postavil merila glede vožnje in vodenja, Fordovi inženirji pa so s fino nastavitvijo vzmetenja novega modela poskrbeli za dodatno udobje in izboljšano vodenje.

 

Še prijetnejšo vozno izkušnjo omogoča sistem električnega servovolana (EPAS) z natančnim krmiljenjem ter naravnim in samozavestnim občutkom. EPAS poskrbi za lahkotno usmerjanje vozila pri počasnih manevrih, na primer pri parkiranju, in natančnost pri hitri vožnji, na stopnjo ojačanja pa vplivajo hitrost, zasuk volana, sile v ovinku in pospeševanje ali upočasnjevanje. Ker črpalka servokrmiljenja, ki jo sicer uporabljajo običajni sistemi, ni potrebna, EPAS zagotavlja tudi tišjo vožnjo in zmanjša porabo za približno tri odstotke.

 

Novi Ford Ranger z dvojno kabino je ohranil najvišjo oceno s petimi zvezdicami Euro NCAP iz leta 2012. Ranger je edini v tem segmentu, ki mu je neodvisna organizacija za preverjanje varnosti s preizkusnim trčenji podelila najvišjo oceno.

 

Wildtrak – vrhunski Ranger

Ranger Wildtrak predstavlja vrhunec palete različic Rangerja in svoj položaj jasno odraža z unikatno temno, tekočo kovinsko sivo barvo nove trapezoidne maske, ki jo na obeh zunanjih koncih poudarita značilni ‘nozdrvi’. Enaka barva krasi pokrova zunanjih ogledal, kljuke vrat, bočne zračnike, vodila kesona za tovor in obrobe zadnjih luči, kar vozilu zagotavlja drzen in športen videz.

 

Med drugimi ekskluzivnimi oblikovnimi elementi novega Wildtraka sta pravokotni sprednji meglenki, edinstven športen varnostni lok, strojno obdelana 18-palčna platišča iz zlitine in drzni grafični elementi, ki odražajo neustrašno željo po pustolovščinah. Celo značilna Wildtrakova barva zunanjosti je bila še malce dodelana in zdaj v novem kovinskem odtenku Pride Orange že od daleč izstopa iz množice.

 

V osupljivo sodobni notranjosti osebnega vozila oranžni barvni poudarki poskrbijo za občutek športnosti. Izrazit vodoravni ‘žarek’ sega od voznikovih do sovoznikovih vrat in poudarja širino kabine, v njem pa sta umeščena sklop instrumentov z barvnima digitalnima prikazovalnikoma in 8-palčni zaslon na dotik. Na dotik mehko oblazinjenje zgornjega dela armaturne plošče z oranžnimi šivi kabini doda občutek razkošja, ki ga dopolnjujejo značilno senčeno kromirane obrobe šob prezračevanja.

 

Novi Wildtrak je opremljen tudi s posebnimi sedeži – voznikovega je možno s pomočjo elektrike nastavljati v osmih smereh – z drznimi grafičnimi elementi in oranžnimi šivi, ki združujejo trpežnost, trajnost in športnost.

 

# # #

 

* Navedena poraba goriva, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva/energije, izpuste CO2 in doseg z električnim pogonom vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje.

 

** Ford Evropa v poročilo vključuje prodajo na 20 glavnih evropskih trgih, na katerih ima prodajne zastopnike. V 20 evropskih trgov so vključene naslednje države: Avstrija, Belgija, Češka republika, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

Multimedia

Novi Ford Ranger 2016

Predstavitev novega modela Ford Ranger 2016.

Novi Ford Ranger 2016

Predstavitveni video novega Ford RANGER 2016.

Infografika

Novi Ford Ranger 2016
Tehnologije za pomoč vozniku.

Dokumenti

Novi Ford Ranger 2016

Katalog

Novi Ford Ranger 2016

Tehnična specifikacija.