Summit motors Ljubljana - Ford

Predstavitev

Ford Kuga

05. Dec 2016

Nova Ford Kuga navdušuje z vrhunskimi funkcijami, ki poskrbijo za povezave, udobje, varnost in eleganco na cesti

 

 • Novi SUV Ford Kuga nudi tehnologije, ki vozniku omogočajo, da z glasom aktivira aplikacije na svojem pametnem telefonu, prostoročno bočno in pravokotno parkira ter se izogne trčenjem
 • Za poudarek športne zunanjosti poskrbijo drzna nova trapezoidna maska, novi žarometi z vgrajenimi dnevnimi lučmi LED ter novi barvi Guard Grey in živahna Copper Pulse
 • Fordov novi 1,5-litrski dizelski motor TDCi s 120 KM porabi samo 4,4 l/100 km pri izpustih CO2 115 g/km; Fordov inteligentni štirikolesni pogon izboljša oprijem, še posebej na spolzkih podlagah
 • Skrbno izdelana notranjost omogoča preprostejše upravljanje z manj elementi in večje udobje z ogrevanjem volana; sistem prilagodljivih žarometov poskrbi, da svetlobni snop žarometov Kuge povsem ustreza okolju
 • Tehnološko napredna Kuga je eno od petih povsem novih ali preoblikovanih vozil, s katerimi bo Ford v naslednjih treh letih navduševal uporabnike v segmentu športnih terencev (SUV) in križancev (crossover)

 

Ljubljana, 08. december 2016 – Število uporabnikov športnih terencev v Evropi narašča in zagotovo bo marsikoga nagovorila nova Ford Kuga, ki je tehnološko še bolj napredna in prefinjena, obenem pa ob dostopni ceni poskrbi, da je vožnja s športnim terenskim vozilom preprostejša, varnejša in še bolj polna užitka.

 

Nova Kuga je na voljo s Fordovim dovršenim sistemom za komunikacije in razvedrilo SYNC 3, inovativnimi tehnologijami za pomoč vozniku, ergonomsko in udobno notranjostjo ter zmogljivimi in varčnimi motorji, med katerimi je tudi Fordov 1,5-litrski dizelski motor TDCi s 120 KM, ki pri izpustih CO2 115 g/km porabi samo 4,4 l/100 km.*

 

Tehnologija za pravokotno parkiranje lahko vozniku nove Kuge pomaga prostoročno parkirati med druga vozila, izboljšana različica sistema Active City Stop prepreči nalet pri manjši hitrosti, sistem prilagodljive osvetlitve pa poskrbi za optimalno vidljivost pri slabših svetlobnih razmerah. Med naprednimi tehnologijami sta tudi prostoročni pomik prtljažnih vrat in Fordov inteligentni štirikolesni pogon (AWD).

 

“Nova Kuga nudi vrhunske nove funkcije in tehnologije, ki poskrbijo za povezave, udobje, varnost in eleganco na cesti,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik razvoja izdelkov pri Fordu Evropa. “Dovršena prenova zagotavlja Kugi svež in sodoben občutek, SYNC 3 pa vozniku omogoča komunikacijo z vozilom in povezanimi napravami na način, ki se nam je le nekaj let nazaj zdel nedosegljiv.”

 

Brezhibna povezava s sistemom SYNC 3

Nova Ford Kuga s Fordovim novim sistemom povezav SYNC 3 vozniku omogoča upravljanje funkcij zvočnega in navigacijskega sistema ter povezanega pametnega telefona s preprostimi pogovornimi glasovnimi ukazi. V razvoj sistema SYNC 3 je Ford vključil več kot 22.000 komentarjev in ugotovitev, pridobljenih na raziskovalnih klinikah in v raziskavah, s katerimi so želeli zagotoviti, da bo nova različica najbolj na uporabnika osredotočen sistem doslej.

 

SYNC 3 navduši s hitrejšim delovanjem, preprostejšimi ukazi in podporo za pet dodatnih jezikov.** S preprostim pritiskom na gumb in izgovorjenim ukazom “potrebujem kavo”, “potrebujem gorivo” ali “potrebujem parkirišče” bo lahko voznik sistemu naročil, da poišče kavarne, bencinske črpalke ali parkirišča v okolici, prav tako preprosto pa bo iskanje železniških postaj, letališč in hotelov.

 

Vozniki Kuge lahko 8-palčni zaslon na dotik, ki je del sistema SYNC 3, upravljajo enako kot svoj pametni telefon. Novi vmesnik ima večje in za uporabo preprostejše gumbe, prvič pa omogoča tudi uporabo kretenj, kot sta razteg in ‘ščipanje’.

 

Uporabniki iPhonea lahko aktivirajo Apple CarPlay, pametnejši in varnejši način za uporabo telefona iPhone v vozilu, ki voznikom omogoča telefoniranje, dostop do glasbe, pošiljanje in prejemanje sporočil ter navigacijske napotke, optimalno prilagojene razmeram v prometu, da lahko ostanejo osredotočeni na vožnjo. Uporabniki Androida™ lahko aktivirajo Android Auto™, ki omogoča varen in brezhiben dostop do priljubljenih aplikacij in storitev, kot so Google Search, Google Maps in Google Play. Posodobitve programske opreme so na voljo brezžično prek povezave Wi-Fi.

 

SYNC 3 vključuje tudi funkcijo SYNC AppLink, ki uporabnikom omogoča glasovno upravljanje široke palete aplikacij za pametne telefone, med katerimi so tudi Glympse, Aupeo, Spotify, MyBoxMan, HearMeOut, AccuWeather in Los 40 Principales.

 

“Če zahrepenite po jutranjem kapučinu na poti v službo ali si želite pokriti vsaj del stroškov poti s prevozom pošiljke, prinaša SYNC 3 inovativne načine za povezave med vožnjo,” je povedal Christof Kellerwessel, glavni inženir skupine za elektronske in električne sisteme pri Fordu Evropa. “SYNC 3 je z intuitivnim zaslonom na dotik zasnovan kot dopolnitev sodobnih pametnih telefonov, ‘razume’ pogovorni jezik, je hitrejši in nudi preglednejši grafični vmesnik.”

 

Dovršena tehnologija za parkiranje brez stresa

Nova Ford Kuga z dovršenimi Fordovimi asistenčnimi tehnologijami olajša vožnjo in parkiranje. Nova funkcija za pravokotno parkiranje dopolnjuje tehnologijo za aktivno pomoč pri parkiranju, ki jo je lani naročila skoraj polovica kupcev Kuge. Ko voznik pritisne na gumb, pravokotno parkiranje z dodatnimi ultrazvočnimi tipali poišče primerno parkirno mesto med drugimi avtomobili in bočno ob cestišču ter usmeri vozilo vanj, voznik pa upravlja s stopalko za plin in zavoro.

 

Dodatna tipala omogočajo tudi tehnologije, ki vozniku Kuge pomagajo pri manevriranju iz parkirnega mesta:

 • Opozorilo na promet za vozilom voznika pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta opozori, da se po cestišču, na katerega bo zapeljal, bližajo druga vozila. Sistem uporablja radar z dosegom do 40 metrov in s tremi opozorilnimi signali voznika opozori na vozila, ki se bližajo iz ene ali druge strani.
 • Pomočnik za zapuščanje parkirnega mesta vozniku pomaga pri vključevanju v promet po bočnem parkiranju. Ko voznik izbere levo ali desno stran, sistem poskrbi za obračanje volana, voznik pa prevzame upravljanje stopalk za plin in zavore.

 

Nova Kuga je na voljo tudi z izboljšano različico Fordovega sistema za preprečevanje naleta pri manjših hitrostih Active City Stop, ki zdaj deluje do hitrosti 50 km/h (prej do 30 km/h). Sistem s tipali na sprednjem delu vozila zaznava mirujoče predmete na vozišču in s povečanjem zavornega tlaka pripravi zavore, če se vozilo prehitro bliža oviri. Če voznik še vedno ne ukrepa, sistem zmanjša navor motorja in samodejno zavira, da zmanjša učinek trčenja ali ga povsem prepreči.

 

Najnovejša generacija Fordove tehnologije MyKey lastnikom Kuge omogoča, da programirajo ključ, preden svojim otrokom posodijo avto, in tako preprečijo dohodne telefonske klice, omejijo največjo hitrost, preprečijo izklop sistemov za pomoč vozniku in varnostnih funkcij ter omejijo največjo glasnost zvočnega sistema ali ga povsem onemogočijo, če voznik in sovoznik nista pripeta z varnostnim pasom. Izboljšani sistem MyKey nudi večjo izbiro možnosti tako pri omejevalniku hitrosti kot pri nastavitvah opozorilnika za hitrost.

 

Elegantna Kuga

Poteze najnovejšega Fordovega oblikovalskega jezika dajejo novi Kugi poudarek z drznim in športnim videzom, ki je značilen tudi za kompaktni SUV EcoSport in večji povsem novi SUV Edge. Velika zgornja trapezoidna maska in manjši spodnji del maske mejita na vitke nove žaromete z vgrajenimi dnevnimi lučmi LED, ki jih dopolnjujejo elegantne meglenke.

 

Preoblikovane zadnje luči poskrbijo za dodaten pečat športnemu videzu, na voljo pa bo tudi paleta 17-, 18- in 19-palčnih platišč iz zlitine v različnih barvah, vključno s sijajno Luster Nickel. Kupci vseh različic bodo lahko izbrali dve novi barvi: Guard Grey in živahno Copper Pulse. Da športen videz nove Kuge ni niti malce okrnjen, se vlečna kljuka z električnim pomikom skrije za zadnji odbijač, kadar z vozilom ne vlečete prikolice.

 

Skrbno izdelana notranjost nove Kuge je še bolj prefinjena ter voznika in potnike navduši z ergonomijo, slogom in udobjem.  

 

Krmilniki na volanu in klimatski napravi so še bolj intuitivni, stikal in gumbov je manj, obenem pa so preprosteje prepoznavni, zato sta zagotovljena boljši pregled in upravljanje. Volanski obroč je na voljo tudi z ogrevanim usnjenim oblazinjenjem za dodatno udobje v mrazu, vse različice nove Kuge s samodejnim menjalnikom pa bodo opremljene z obvolanskima ročicama za ročno prestavljanje brez odmika rok z volana.

 

Z novimi funkcijami za večjo priročnost bo Kuga še bolj prijazna do uporabnika: elektronsko parkirno zavoro voznik aktivira povsem brez napora, obenem pa je v sredinski konzoli na voljo dodaten prostor za plastenke in kozarce ter nov priključek USB za priklop in polnjenje prenosnih naprav. Indikator zaklepanja vrat vozniku omogoča, da se hitro prepriča, ali so vrata zaklenjena.

 

Nova Kuga je na voljo s prostoročnim pomikom prtljažnih vrat, ki omogoča dostop do prtljažnika s preprostim zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem. To tehnologijo je lani izbrala več kot tretjina kupcev Kuge v Evropi, saj omogoča odpiranje prtljažnih vrat tudi s polnimi rokami vrečk oziroma prtljage ali z dojenčkom v naročju.

 

Prvič sta na voljo tudi nova Kuga ST-Line s potezami športnega oddelka Ford Performance in razkošna nova Kuga Vignale, zato lahko kupci izberejo ustrezno oblikovano in opremljeno Kugo v najširši paleti različic doslej.

 

Kuga ST-Line prinaša drzno zunanje in notranje oblikovanje, vključno z unikatnimi platišči in športnimi sedeži, ter se v novi Fordovi paleti ST-Line pridružuje modelom Fiesta ST-Line, Focus ST-Line in Mondeo ST-Line. Nova Kuga ST-Line bo obenem navdušila z najbolj športno vozno dinamiko tega modela doslej, saj je del izboljšav podvozja tudi optimalna nastavitev vzmetenja in krmiljenja za zmanjšanje nagibanja karoserije in ostrejšo odzivnost.

 

Prestižna Kuga Vignale je na voljo z ekskluzivnim naborom opreme, ki vključuje tudi unikatno biserno barvo Vignale Milano Grigio, vrhunski značaj notranjosti pa poudari šestkotno prešito oblazinjenje sedežev in drugih površin iz usnja Windsor z značilnimi šivi v slogu smokinga.

 

Vignale je najvišja raven izraza Fordove znamke v Evropi. Sodoben prestižni izdelek in izjemna izkušnja lastništva združujeta nagrajeno oblikovanje, vrhunsko izdelavo, napredne tehnologije in ekskluzivno opremo. Kuga Vignale v Evropi sledi modelom Ford Mondeo Vignale, S-MAX VignaleinEdge Vignale.

 

Zmogljivi in varčni motorji

Nova Kuga je na voljo z najnovejšimi Fordovimi dizelskimi motorji TDCi in bencinskimi motorji EcoBoost za optimalno zmogljivost ob majhnih izpustih CO2 in stroških uporabe.

 

S porabo 4,4 l/100 km in izpusti CO2 115 g/km je Fordov 1,5-litrski dizelski motor TDCi z močjo 120 KM, s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in prednjim pogonom (FWD) za pet odstotkov varčnejši od 2,0-litrskega motorja TDCi s 120 KM, ki ga nadomešča.

 

Kupcem so na voljo še naslednji dovršeni dizelski pogonski sklopi:

 • 1,5-litrski TDCi s 120 KM, 6-stopenjski PowerShift, pogon FWD, poraba 4,8 l/100 km, izpusti CO2 124 g/km
 • 2,0-litrski TDCi s 150 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon FWD, poraba 4,7 l/100 km, izpusti CO2 122 g/km; 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon AWD, poraba 5,2 l/100 km, izpusti CO2 135 g/km; ali 6-stopenjski PowerShift, pogon AWD, poraba 5,2 l/100 km, izpusti CO2 134 g/km
 • 2,0-litrski TDCi s 180 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon AWD, poraba 5,2 l/100 km, izpusti CO2 135 g/km; ali 6-stopenjski PowerShift, pogon AWD, poraba 5,2 l/100 km in izpusti CO2 134 g/km

 

Fordovi 1,5-litrski in 2,0-litrski motorji TDCi delujejo z naprednimi novimi tehnologijami dizelskih motorjev, med katerimi so tudi zapora dušikovih oksidov (NOX ) za čistejše izpuste, komponente s posebnim diamantu podobnim premazom za zmanjšanje trenja in dovršeni turbopolnilnik z variabilno šobo za izboljšano oskrbo motorja z zrakom.

 

Fordovi bencinski motorji EcoBoost s turbopolnilnikom uporabljajo napredne tehnologije, med katerimi sta tudi visokotlačno neposredno vbrizgavanje goriva in dvojno neodvisno krmiljenje ventilov. Med pogonskimi sklopi EcoBoost za Kugo so na voljo:

 • 1,5-litrski EcoBoost s 120 KM in s 150 KM, 6-stopenjski ročni menjalnik, pogon FWD, poraba 6,3 l/100 km in izpusti CO2 145 g/km
 • 1,5-litrski EcoBoost s 182 KM, 6-stopenjski samodejni menjalnik, pogon AWDl poraba 7,5 l/100 km in izpusti CO2 173 g/km

 

Med tehnologijami za zmanjšanje porabe goriva, ki so na voljo pri vseh različicah, sta tudi sistem Auto-Start-Stop in pametno regenerativno polnjenje, ki selektivno vklaplja alternator in polni akumulator med umirjeno vožnjo in zaviranjem, da zajame energijo, ki bi bila sicer izgubljena.

 

Izboljšave vidnosti in varnosti

Najnovejše Fordove tehnologije in dovršena izdelava karoserije pomagajo vozniku zagotoviti boljšo vidljivost in izboljšajo varnost tako za potnike v novi Kugi kot za druge uporabnike v prometu.

 

Fordov sistem prilagodljivih sprednjih žarometov je prvič na voljo v Kugi. Stalno nadzira svetlobne pogoje v okolici in samodejno poskrbi za optimalno vidljivost s prilagajanjem kota svetlobnega snopa novih biksenonskih žarometov – glede na hitrost vozila, zasuk volana in razdaljo do predmetov pred vozilom izbere eno od sedmih nastavitev.

 

Sistem prilagodljivih sprednjih žarometov vključuje tudi način osvetlitve, prilagojene vremenu, ta pa s samodejno prilagoditvijo svetlobnega snopa žarometov vozniku pomaga zaznati nevarnosti ob robu ceste med ekstremnimi nalivi. Ko zazna naliv, sistem skrajša in razširi svetlobni snop žarometov, da bolje osvetli robove ceste in zmanjša slepljenje drugih voznikov z odbojem z zalitih cest.

 

Širša in neprekinjena kupola izklesanega pokrova motornega prostora nove Kuge ne predstavlja le poudarka športnega videza, temveč vključuje tudi strukturno zasnovo za natančnejši nadzor mečkanja in prilagodljivosti pokrova motornega prostora, kar izboljša zaščito pešcev v primeru nezgode. S predelavo pokrova motornega prostora in prtljažnih vrat so inženirji poskrbeli, da je v primeru trčenja treba zamenjati manj dragih sestavnih delov.

 

Med naprednimi Fordovimi tehnologijami za novo Kugo so tudi:

 • Fordov inteligentni štirikolesni pogon, ki prilagaja navor, dodeljen posameznemu kolesu, in tako zagotovi optimalno vodenje in oprijem še posebej na spolzkih cestiščih,
 • nadzor vožnje v ovinkih, ki zmanjšuje možnost izgube nadzora nad vozilom, če voznik v ovinek pripelje prehitro,
 • nadzor vektorjev navor, ki z zaviranjem notranjih koles pomaga pri zagotavljanju oprijema in stabilnosti v ovinkih ter tako izboljša vozno izkušnjo.

 

“Dovršene tehnologije, kot je naš inteligentni štirikolesni pogon, izboljšajo varnost in samozavest uporabnikov naših vozil,” je povedal Bakaj. “Inteligentni štirikolesni pogon stalno meri oprijem pnevmatik na cestišču in lahko poskrbi za prilagoditve v manj kot 20 milisekundah – dvajsetkrat hitreje od enega samega pomežika z očmi.”

 

Nova Ford Kuga sledi uvedbi večjega SUV-ja Edge v začetku tega leta in lani posodobljenega kompaktnega SUV-ja EcoSport. Ford krepi svojo paleto SUV-jev v skladu z napovedmi podjetja za prodajne analize v avtomobilski panogi IHS, da se bo do leta 2020 v Evropi delež segmenta SUV povečal na 27 odstotkov skupne prodaje vozil.

 

Nova Kuga in Edge sta del peterice povsem novih ali preoblikovanih Fordovih vozil, ki se bodo v naslednjih treh letih pomerila v segmentu športnih terenskih vozil in mestnih terencev (crossover).

 

 

“V zadnjem desetletju so SUV-ji v Evropi iz skromne niše prerasli v pomemben avtomobilski trend,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Vsaka napoved, da se bo prodaja SUV-jev zmanjšala, se izkaže za napačno. Vzrok je dejstvo, da SUV-ji nagovarjajo široko paleto uporabnikov in privlačijo tako ženske kot moške ter mlade in starejše kupce.”

 

# # #

 

* Navedena poraba goriva, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva/energije, izpuste CO2 in doseg z električnim pogonom vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje.

 

** Med novimi jeziki za sistem SYNC 3 so na voljo češki, danski, norveški, poljski (vključno z glasovnim upravljanjem) in švedski (vključno z glasovnim upravljanjem). Dopolnjujejo evropske jezike, ki so že bili na voljo za SYNC: nizozemski, francoski, nemški, italijanski, portugalski, ruski, španski, turški in angleški (britanska angleščina).

 

*** Ford Evropa v poročilo vključuje prodajo na 20 glavnih evropskih trgih, na katerih ima prodajne zastopnike. V 20 evropskih trgov so vključene naslednje države: Avstrija, Belgija, Češka republika, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

 

 

Android in Android Auto sta blagovni znamki podjetja Google Inc.

Multimedia

Video Kuga SYNC

Uporaba Ford SYNC 3 infotainment sistem in AppLink partnerja, Here me out, lahko varno naložiti posodobitve socialnih medijev samo z vašim glasom, medtem ko vozite. Izvedite več o SYNC..

Nova Ford Kuga

Tehnološko napredena Kuga je ena od petih povsem novih ali prenovljenih Fordovih vozil, ki bodo tekmovali v SUV in crossover prostor, v naslednjih treh letih. Doma na cesti ali off.

Nova Ford Kuga - B Roll - Zunanjost

Nova Ford Kuga - B Roll - Notranjost

Nova Ford Kuga - B Roll - Predstavitev

Infografika

Dokumenti

Nova Ford Kuga

Tehnična specifikacija