Summit motors Ljubljana - Ford

Predstavitve

Novi Ford S-MAX

04. Sep 2015

September 2015 Družba Ford Motor Company predstavlja novega Ford S‑MAXa, elegantno in inovativno novo različico sedemsedežnega športnega enoprostorca, ki od vsega začetka uvaja nove trende.

 

Povsem novi S-MAX je ostal zvest originalu, v Evropi pa bo brez žrtvovanja prostornosti, prilagodljivosti in varčne porabe goriva navduševal s slogom, voznimi užitki in naprednimi funkcijami.

 

“S-MAX je osvojil srca uporabnikov po vsej Evropi – vseh, ki potrebujejo prostorno in praktično vozilo, a si ne predstavljajo, da bi vozili tipičnega družinskega enoprostorca,” je povedal Stephen Odell, Fordov izvršni podpredsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. “Najnovejši S-MAX je ta brezkompromisni pristop dopolnil z novo ravnjo osupljivega oblikovanja, privlačnih tehnologij in dinamične vozne izkušnje.” 

 

Novi S-MAX v Evropi uvaja Fordovo prilagodljivo krmiljenje za optimalno odzivnost glede na voznikove posege. Izboljšano vozno izkušnjo bosta zagotovila tudi inteligentni štirikolesni pogon in paleta dovršenih pogonov, med katerimi je tudi novi 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost.

 

S-MAX bo kot prvi Ford v globalnem merilu opremljen s Fordovimi dinamičnimi žarometi LED z dolgimi lučmi brez bleščanja, ki zagotavljajo maksimalno osvetlitev brez motenj drugih udeležencev v prometu. Fordova napredna tehnologija za pomoč pri preprečevanju trčenj bo vozniku pomagala, da se izogne nezgodi celo pri visokih hitrostih, na primer na avtocesti.

 

Od smučarskega izleta v Alpe do prevoza otrok v šolo je povsem novi S-MAX odlična izbira za vse, ki bi radi udobno prepeljali sedem oseb – sicer pa je na voljo kar 32 kombinacij za razporeditev sedežev in prostora za prtljago. Novost v segmentu so tudi preprosto preklopni sedeži v drugi in tretji vrsti.

 

Odkar je Ford uvedel novo avtomobilsko nišo športnih enoprostorcev je svoj dom oziroma garažo našlo več kot 400.000 modelov S-MAX-a, ki je leta 2007 osvojil tudi naziv Avto leta.

 

Nova pravila igre – oziroma oblikovanja

Fordova oblikovalska ekipa je poskrbela, da je sveže in prepoznavno oblikovanje zunanjosti originalnega S-MAX-a doseglo novo raven dinamičnosti in prestižnega vtisa.

 

“S-MAX-ov aerodinamičen in športen profil izstopa iz množice in s svojo edinstvenostjo nagovarja uporabnike, ki cenijo vrhunski videz – pri svojem avtu, oblekah in celo pri svojem domu,” je povedal Joel Piaskowski, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. “Nižja linija strehe, ožje luči in mišičasto izbočeni blatniki poskrbijo, da je povsem novi S-MAX na pogled širši in izrazito športen ter s svojo pojavo navduši še bolj kot doslej.”

 

Aerodinamično oblikovanje vključuje domiselno uporabljene grafične elemente brez “vizualnega šuma”. Sprednji stebriček je pomaknjen bolj nazaj, zato je pokrov motornega prostora daljši in s svojo izklesanostjo poskrbi za vrhunski videz. Dvignjena kromirana trapezoidna maska pred hladilnikom in ozki žarometi dajejo vozilu poseben tehnično dovršen pečat.

 

Karizmatičen S-MAX-ov obris z značilno linijo oken zdaj še bolj navduši, saj ga dopolnjujejo dnevne luči s svetili LED, za dodatno vizualno širino pa poskrbijo tehnično zasnovane zadnje luči, ki prav tako uporabljajo svetila LED. Povezuje jih značilen pas iz zglajenega kroma. Zadnji difuzor za sodoben, športen občutek ločuje integrirani izpušni cevi.

 

V notranjosti zrel, dovršen in dinamičen občutek zagotavljajo izjemno oblikovana sredinska konzola, ki se razteza iz zgornjega dela armaturne plošče, poudarek iz aluminija nad predalom in razporeditev sedežev za veliko prostora v drugi in tretji vrsti. K odprti in zračni notranjosti pomembno prispevata panoramsko strešno okno polne dolžine in domiselna zasnova sedežev s tanjšimi naslonjali, ki obenem zagotavlja več prostora za noge. 

 

Povsod v notranjosti povsem novega S-MAX-a so uporabljeni na otip mehki materiali, šivi pa so posebej poudarjeni. Premazi proti madežem in temeljito preverjanje trpežnosti, pri katerem niso varčevali z blatom in polivanjem kave, zagotavljajo odpornost materialov na obrabo, ki se ji je sicer pri aktivni družinski uporabi težko izogniti.

 

Inženirji so pikolovsko simulirali celo najzahtevnejšo izpostavljenost ostrim predmetom, kot so zadrge in zakovice. Tkanine je kar 600-krat oplazila kovinska krogla s kot igla ostrimi bodicami, ki so jo po srednjeveškem orožju poimenovali 'buzdovan'. 

 

“Povsem novi S-MAX se lahko pohvali z notranjostjo, ki smo jo poimenovali ''dinamično svetišče''. Potniki bodo navdušeni nad številnimi možnostmi za shranjevanje predmetov, s katerimi se bodo izognili neredu, sodobnim, elegantnim oblikovanjem in prefinjenostjo, oblazinjeni materiali kar vabijo k dotiku, kokpit pa je povsem osredotočen na voznika,” je povedal Hak Soo Ha, vodja oblikovanja notranjosti pri Fordu. “Zasnova notranjosti poskrbi za odlično preglednost s kar najmanj odsevi v oknih in ogledalih ter za intuitivno upravljanje z analognimi krmilniki, zato je vožnja izjemno sproščujoča in prijetna.”

 

Udobna namestitev

Povsem novi S-MAX, ki bo na voljo s petimi ali sedmimi sedeži, je optimalno zasnovan za udobje in funkcionalnost. Sistem za preprost preklop (Easy-Fold) omogoča preprosto plosko zlaganje posameznih zadnjih sedežev z gumbom na nadzorni plošči. Sedeži v drugi vrsti s funkcijo za preprost vstop (Easy-Entry) omogočajo dostop do sedežev v tretji vrsti z enim samim dotikom.

 

Z izboljšanim prezračevanjem sistema za ogrevanje in klimatske naprave, ki ga je v Evropi uvedel povsem novi Ford Mondeo, zdaj veliko hitreje dosežete želeno idealno temperaturo, saj zagotavlja večji pretok zraka in nižjo temperaturo, delovanje pa je tišje. Ker so pri Fordu mnenja, da potniki na zadnjih sedežih S-MAX-a pričakujejo prav takšno udobje, kot potniki na sprednjih sedežih, so poskrbeli za dodatno klimatsko napravo in posebne krmilnike, ki omogočajo izbiro nastavitev za zadnji del vozila.

 

Dodatna zvočna izolacija, izboljšana tesnila vrat in tehnologija za zmanjšanje tresljajev z magnetnimi blažilniki mas, ki so vgrajeni v streho, zagotavljajo tišjo notranjost, S-MAX pa je obenem prvo vozilo v tem segmentu z ogrevanimi in hlajenimi Fordovimi vsestransko prilagodljivimi sedeži z masažno funkcijo Active Motion.

 

“S-MAX bo s stimulacijo mišic in ožilja z edinstvenim valovitim gibanjem napihljivih blazin v sedežih zmanjšal utrujenost in bolečine voznika in sovoznika” je povedal Jeroen Lem, inženir razvojnega oddelka za tehnologije v notranjosti vozila pri Fordu Evropa. “Napredni sistem nadzira tlak v posameznih blazinah, kar zagotavlja občutek nežnega masiranja hrbta z valjem, na voljo pa sta dve nastavitvi intenzivnosti s pomočjo središčnega zaslona na dotik.”

 

Vzglavnika na sprednjih sedežih je možno nastaviti navzgor, navzdol, naprej in nazaj, v tem segmentu pa lahko voznik prvič prilagodi položaj za vožnjo z električnim nastavljanjem višine in globine volana ter pomnilniško funkcijo za shranjevanje in priklic položaja sedeža. S-MAX bo zdaj prvič na voljo z ogrevanim volanom.

 

Nova prefinjena nastavitev opore in trdnosti zadnjih sedežev zagotavlja optimalno udobje potnikom v zadnjem delu vozila. Notranjost povsem novega S-MAX-a presega tekmece tudi z najbolj domiselnimi rešitvami za shranjevanje predmetov. Tako je na primer možno izbrati zaprt predal v zgornjem delu armaturne plošče, v srednji konzoli je poseben prostor namenjen shranjevanju medijev, pod tlemi za tretjo vrsto sedežev pa je poseben skrit predal.

 

Tehnologija šestega čuta

Povsem novi S-MAX s pomočjo kamere, radarja in ultrazvočnih naprav zagotavlja več kot 16 izjemnih tehnologij, ki pomagajo pri varni vožnji in nadzoru vozila. Med njimi so:

  • Pomoč pri preprečevanju trčenja, ki v primeru nevarnosti naleta samodejno zavira – najprej se oglasi zvočni signal, nato pa se od 8 km/h pa vse do največje hitrosti vozila na vetrobranskem steklu prikaže ustrezno opozorilo.
  • Tehnologija prilagodljivih žarometov LED, ki s pomočjo Fordovega sistema prilagodljive osvetlitve kot svetlobnega snopa prilagodi razmeram v prometu in na cestišču.
  • Tehnologija dolgih luči, ki s preprečevanjem bleščanja zaznava druga vozila, ne glede na to, ali vozijo v nasprotni ali v isti smeri, ter s tehnologijo prilagodljivih žarometov LED zmanjša jakost in obenem zagotovi maksimalno osvetlitev drugih območij.

 

Tehnologije s tipali v povsem novem S-MAX-u znatno olajšajo parkiranje:

  • Pravokotno parkiranje zazna prosto mesto med drugimi parkiranimi avtomobili in vanj vzvratno usmeri vozilo, deluje pa enako kot aktivni parkirni pomočnik, ki sicer pomaga pri bočnem parkiranju.
  • Pomočnik za zapuščanje parkirnega mesta vozniku pomaga pri vključevanju v promet po bočnem parkiranju. Sistem poskrbi za obračanje volana, voznik pa prevzame upravljanje stopalk za plin in zavoro.
  • Bočni parkirni pomočnik predvaja zvočna opozorila in na zaslonu prikazuje razdaljo do ovir ob vozilu.
  • Opozorilo na promet za vozilom voznika pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta opozori, da se po cestišču, na katerega bo zapeljal, bližajo druga vozila.

 

Med nadaljnjimi tehnologijami, ki pomagajo vozniku in so na voljo v povsem novem S-MAX-u, so sistem informacij o mrtvih kotih, prepoznavanje prometnih znakov, opozorilo na zapuščanje voznega pasu, pomočnik za ohranjanje voznega pasu in nadzor voznikove zbranosti.

 

V svojem segmentu povsem novi S-MAX uvaja tudi tehnologijo sprednje kamere z deljenim prikazom, ki s kamero s kotom zajema slike 180 stopinj na sprednjem delu vozila olajša manevriranje na odcepih ali parkirnih mestih z omejeno vidljivostjo. Prilagodljivi tempomat z najprej usmerjenim radarjem pomaga vozniku S-MAX-a ohranjati nastavljeno razdaljo do vozila, ki vozi spredaj.

 

Nova tehnologija aktivnega pomočnika za upravljanje hitrosti dopolnjuje sistem prilagodljivega omejevalnika hitrosti, s katerim lahko voznik nastavi največjo hitrost, in omogoča prilagajanje hitrosti vozila v skladu z informacijami, ki jih zagotavljata prepoznavanje prometnih znakov in vgrajeni navigacijski sistem.

 

“Tehnologija za omejevanje hitrosti je izjemno priljubljena pri voznikih, ki se želijo izogniti plačilu kazni zaradi nenamerne prekoračitve dovoljene hitrosti. Z inteligentnim pomočnikom za upravljanje hitrosti je to veliko laže,” je povedal Stefan Kappes, nadzornik za aktivno varnost pri Fordu Evropa.

 

Napredne tehnologije podvozja

Povsem novi S-MAX v Evropi uvaja Fordovo natančno novo prilagodljivo krmiljenje, s katerim bo vožnja po ovinkastih cestah pravi užitek. Sistem optimalno prilagaja odzivnost krmiljenja, saj glede na hitrost vozila stalno spreminja razmerje med obračanjem volana in obračanjem sprednjih koles. Novi sistem pri manjših hitrostih, na primer pri parkiranju ali manevriranju v utesnjenih mestnih kotičkih, poskrbi za dinamičen odziv vozila in preprostejše obračanje. Pri počasnih manevrih je zato potrebno manj zasukov volana. Pri večjih hitrostih sistem S-MAX-u omogoča, da se na voznikove posege odziva bolj gladko in natančno.

 

Fordovo novo zadnje vzmetenje z integralnim členom pomaga dvigniti legendarno vozno dinamiko tega modela na še višjo raven, saj je za manjšo težo izdelano iz lahkih aluminijastih sestavnih delov. S-MAX zagotavlja še večjo dinamično zmogljivost ter izjemno prefinjenost in udobje pri vožnji, ki se ju bodo najbolj razveselili potniki na zadnjih sedežih.

 

Med drugimi tehnologijami za boljšo vozno izkušnjo so:

  • Fordov inteligentni štirikolesni pogon, ki zagotavlja vrhunski oprijem in prenos moči na cestišče ter je prvič na voljo z S-MAX-om.
  • Izravnavanje navora krmiljenja in aktivno izravnavanje tresenja, ki odpravita neželeni odziv, sile in tresljaje.

 

Malo izpustov – velika zmogljivost

Povsem novi S-MAX z novimi varčnimi dizelskimi ali bencinskimi motorji EcoBoost navdušuje s tiho in neutrudljivo vožnjo.

 

Izpusti CO2 dizelskih motorjev bodo po pričakovanjih manjši za sedem odstotkov, kupci pa bodo lahko izbirali med 2,0-litrskim motorjem TDCi s 120 KM s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in prilagojenima 2,0-litrskima motorjema TDCi s 150 ali 180 KM z ročnim ali samodejnim menjalnikom Powershift z dvojno sklopko. Sistem za aktivno upravljanje toplote skrajša čas ogrevanja, zato motorji dosežejo največjo učinkovitost hitreje in z manj izpusti CO2.

 

Med bencinskimi motorji sta tudi Fordov novi varčni 1,5-litrski EcoBoost s 160 KM z ročnim menjalnikom in 2,0-litrski EcoBoost z 240 KM in samodejnim menjalnikom.

 

Za manjše S-MAX-ove izpuste CO2 in varčnejšo porabo goriva imata zasluge tudi pametno regenerativno polnjenje in sistem Auto-Start-Stop. Aerodinamične zaščitne plošče na spodnji strani vozila in tehnologija z aktivno masko pred hladilnikom pomagajo izboljšati aerodinamično učinkovitost, optimalno zmogljivost pa so dosegli s kar 400 urami testiranj v vetrovniku.

 

Izboljšana aktivna in pasivna varnost

S-MAX je zasnovan tako, da boste sproščeni varno pripeljali na cilj. Struktura karoserije povsem novega S-MAX-a je za tri odstotke močnejša zaradi povečane uporabe ultra-trdnega jekla, na voljo pa so tudi dodatne funkcije za aktivno varnost, med katerimi so novost bočne varnostne blazine za potnike na sedežih v drugi vrsti.

 

Večjo stabilnost vozila zagotavljata sistema za nadzor v ovinkih in za zaščito pred prevračanjem, ki vozniku s prilagajanjem navora in z zaviranjem pomagata ohraniti nadzor.

 

Tehnologija MyKeylastnikom omogoča, da programirajo ključ – najpogosteje za mlade voznike – in tako onemogočijo sprejem telefonskih klicev, omejijo največjo hitrost, preprečijo izklop tehnologij za pomoč vozniku in varnostnih funkcij, zmanjšajo največjo glasnost zvočnega sistema ali ga povsem onemogočijo, če voznik in sovoznik nista pripeta z varnostnim pasom.

 

Možnosti za prijetnejše in preprostejše življenje

Namesto običajnega sklopa instrumentov je uporabnikom za doplačilo na voljo proti vozniku usmerjen 10-palčni digitalni zaslon z animacijo merilnika hitrosti in števca vrtljajev v analognem slogu. Uporabniki lahko prilagodijo nastavitve za prikaz in 3D-grafiko na digitalnem zaslonu ter si zagotovijo osebno interaktivno izkušnjo.

 

8-palčni zaslon na dotik v sredinski konzoli vozniku omogoča da s Fordovim sistemom SYNC 2 z glasovnim upravljanjem s preprostimi, naravnimi glasovnimi ukazi upravlja telefon, sistem za razvedrilo, klimatsko napravo in navigacijski sistem. Za priklic seznama lokalnih restavracij zadošča stavek “lačen sem”.

 

SYNC 2 vključuje tudi pomoč v sili, ki v primeru nezgode potnike v vozilu v ustreznem jeziku za trenutno območje neposredno poveže s telefonskim operaterjem lokalne reševalne službe.

 

S-MAX bo prvič na voljo s prostoročnim pomikom dvižnih vrat, ki jih je možno odpreti ali zapreti z rahlim pomikom stopala pod zadnjim odbijačem. Od lani, ko je nova Ford Kuga postala prvi srednje velik športni terenec (SUV) v Evropi s prostoročnim pomikom dvižnih vrat, je kar polovica kupcev tega modela med opremo za doplačilo izbrala to tehnologijo.

 

“Povsem novi S-MAX navdušuje z neprekosljivim slogom, udobjem, prilagodljivostjo, varčnostjo in zabavno vožnjo, saj smo ga razvili brez pristajanja na kompromise, odlikujejo pa ga inovativne in v številnih primerih unikatne tehnologije,” je povedal Andrew Kernahan, glavni programski inženir za model S-MAX. “To je vozilo z izjemnim videzom in fantastičnim občutkom, ki v vsaki situaciji izpolni pričakovanja tudi najzahtevnejših uporabnikov.”

Multimedia

S-MAX 2015

Predstavitev modela Ford S-MAX 2015.