Summit motors Ljubljana - Ford

Inovativna aplikacija za pametne telefone delavcem v Fordovi tovarni vsak dan prihrani kilometer hoje ter izboljša kakovost in učinkovitost

10.02.2016

Valencia, Španija, 10. februar 2016 – Več kot stoletje po tem, ko je Henry Ford zagnal prvi tekoči trak, družba Ford Motor Company njegove pionirske inovacije prinaša v dobo pametnih telefonov.

 

Ford je razvil nosljivo napravo, ki v povezavi s pametnim telefonom delavcem na proizvodni liniji omogoča hitrejša in natančnejša preverjanja kakovosti novih vozil.

 

Prej so delavci v Fordovem proizvodnem obratu v španski Valencii uporabljali sistem, ki je bil zasnovan na papirju in je za dostop do informacij na namiznem računalniku vsak dan zahteval hojo na razdalji več kot kilometer. Zdaj preverjanje opremljenosti in kakovosti na izbrani točki omogoča nova aplikacija v sistemu Android, povezana s prenosno napravo za zagotavljanje kakovosti, ki si jo uporabnik namesti na zapestje, delavec pa lahko tudi v hipu ustavi proizvodno linijo.

 

“V naši obširni paleti vozil je vgrajena različna oprema, prav tako so opremljena s številnimi funkcijami, zato nam digitalne inovacije v naših proizvodnih obratih pomagajo ustvariti ustrezne načine za uporabo znotraj proizvodnih postopkov,” je povedala Linda Cash, podpredsednica za področje proizvodnje pri Fordu Evropa. “Možnost, da si pri preverjanju vseh vidikov kakovosti vozila in njegove opremljenosti lahko pomagaš s preprostim pogledom na zaslon pametnega telefona, omogoča zagotavljanje najvišje ravni kakovosti izdelka ter izboljša delovne postopke in učinkovitost proizvodnje.”

 

Z Bluetoothom opremljena naprava izpolnjuje natančne zahteve za preverjanje kakovosti vsakega vozila, ki se pomika po proizvodni liniji. Prikaz na zaslonu na dotik naprave, ki jo ima uporabnik nameščeno na zapestju, omogoča članom ekipe sprotno spremljanje in odobritev. Novi sistem je pomagal zmanjšati stopnjo človeških napak za sedem odstotkov, obenem pa je preverjanje vsakega vozila hitrejše za sedem sekund. Samo v Valencii, kjer bo pričakovano število v tem letu izdelanih vozil preseglo 400.000 enot, predstavlja to velik prihranek časa, ki omogoča dodatne preglede kakovosti.

 

Ford v Valencii proizvaja šest modelov in še več karoserijskih različic, kar pomeni na stotine različnih oprem vozil. Med modeli so limuzina Mondeo, Mondeo Vignale, športni terenec Kuga, lahko gospodarsko vozilo Transit Connect, kombi za prevoz oseb Tourneo Connect, povsem novi športni enoprostorec S-MAX in družinski sedemsedežnik Galaxy. Ford je pred kratkim objavil, da z zadnjim finančnim vložkom zaključuje 2,3 milijarde evrov vredno naložbo v proizvodne postopke v Valencii, s katerimi se obrat uvršča med najbolj napredne, prilagodljive in produktivne avtomobilske tovarne na svetu.

 

Uporabo nosljive naprave, povezane z aplikacijo na pametnem telefonu, je upravnemu vodstvu tovarne predlagal Ramón García, vodja Fordove proizvodnje, ko je svoje kolege in družinske člane opazoval med vse pogostejšo uporabo aplikacij na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih med premori za kosilo in doma. Ford je v sodelovanju z lokalnim programerskim podjetjem Visia Solutions S.L. nato razvil aplikacijo za sistem Android.

 

“Moji kolegi in sorodniki si pri organizaciji življenja čedalje bolj pomagajo s pametnimi mobilnimi tehnologijami. Prešinilo me je, da bi lahko podobno tehnologijo uporabili tudi na delovnem mestu – in izboljšali postopek avtomobilske proizvodnje,” je povedal García. “Ta tehnologija nam pomaga bolje obvladati povečano zapletenost zaradi uporabe ene same proizvodne linije za sestavljanje večjega števila vozil, ki so poleg tega opremljena z različnimi možnostmi in funkcijami.”

 

“Začetni odziv delavcev na proizvodni liniji je izjemno pozitiven in zdaj aktivno spremljamo druga področja postopka, ki bodo morda omogočala uporabo digitalnih inovacij in nadaljnje izboljšanje kakovosti in učinkovitosti,” je dodal García.

 

Ker se vse več uporabnikov navdušuje nad nosljivimi napravami, kot so pametne ure, očala in merilniki telesne pripravljenosti, je Ford v svojem središču za raziskave in inovacije v Dearbornu v Michiganu letos odprl laboratorij za proučevanje izkušenj nosljivih naprav v avtomobilih. Znanstveniki in inženirji v tem laboratoriju sodelujejo pri povezovanju nosljivih naprav in vozil, ki bi tehnologijam za pomoč vozniku pomagale natančneje upoštevati, kdo sedi za volanom – še posebej, če je ta oseba izpostavljena stresu ali je zaspana.

 

Po uspešnem pilotnem projektu Ford načrtuje uvedbo prenosne naprave za zagotavljanje kakovosti – novosti v avtomobilski panogi – tudi v drugih obratih.

 

Valencia je tudi ena od Fordovih tovarn v Evropi, kjer so uvedli napredno omrežje wi-fi za prilagodljivo vgradnjo programske opreme, ki je potrebna za sistem povezav z glasovnim upravljanjem SYNC 2. To delavcem v sestavljalnici omogoča prenos specifičnih jezikovnih in navigacijskih paketov za vsako posamezno vozilo.

Prenesi vsebino

Ogled video vsebine

Video 1