Summit motors Ljubljana - Ford

Novi Fordov laboratorij povezuje nosljive naprave in vozila

13.01.2016

Detroit, Michigan, 11. januar 2016 – Povezava med tem, kaj nosite in kaj vozite, je čedalje močnejša, še posebej z rezultati Fordovega najnovejšega laboratorija za proučevanje nosljivih naprav. Znanstveniki in inženirji v tem laboratoriju sodelujejo pri povezovanju nosljivih naprav in vozil, ki bi tehnologijam za pomoč vozniku pomagale natančneje upoštevati, kdo sedi za volanom – še posebej, če je ta oseba izpostavljena stresu ali je zaspana.

 

“Vse več uporabnikov se navdušuje nad pametnimi urami, očali in zapestnimi merilniki telesne pripravljenosti, zato razvijamo aplikacije, ki v povezavi s temi napravami izboljšajo vgrajene funkcije vozil in zagotovijo voznikovo pozornost,” je povedal Gary Strumolo, globalni vodja za zasnovo vozil in infotronikov v Fordovem oddelku za raziskovanje in napredni inženiring.

 

Raziskovalci v novem laboratoriju za proučevanje izkušenj nosljivih naprav v avtomobilih, ki je del Fordovega središča za raziskave in inovacije v Dearbornu v Michiganu, raziskujejo potencial za povezavo vitalnih informacij o zdravju s tehnologijami, ki so vgrajene v vozilu, vključno s pomočjo pri ohranjanju voznega pasu in sistemom za informacije o mrtvih kotih.

 

Pomoč pri ohranjanju voznega pasu bi lahko na primer upoštevala podatek pametne ure, da voznik prejšnjo noč ni spal dovolj dolgo. Če se pri večji intenzivnosti prometa poveča voznikov srčni utrip, bi lahko prilagodljivi tempomat ali sistem za nadzor mrtvih kotov povečala razdaljo do drugih vozil in tako vozniku zagotovila več časa za ukrepanje.

 

“Tehnologija nosljivih naprav v povezavi z vozilom omogoča neprekinjen pretok natančnejših biometričnih podatkov in opozarjanje aktivnih sistemov za pomoč vozniku, še posebej, če ta kaže znake bolezni ali nezbranosti,” je dodal Strumolo.


Izziv za razvoj aplikacij

To zimo poteka izziv za razvijalce aplikacij, ki ga podpirata Ford in zdravstveni sistem Henryja Forda, namenjen pa je iskanju inovativnih tehnologij za merjenje zdravstvenih podatkov v vozilu.

 

Zaposleni v Fordu in zdravstvenem sistemu Henryja Forda so bili povabljeni, da posredujejo zasnove aplikacij, ki vključujejo vozila in nosljive naprave – obenem pa zagotavljajo učinkovit program za zdravje in dobro počutje uporabnikov vseh starosti in v najrazličnejših pogojih.

 

Prijave so začeli sprejemati 20. januarja, finalisti prve faze tekmovanja pa bodo znani marca. Zmagovalce čaka nagrada v višini 10.000 dolarjev.

 

Inovacije na področju nosljivih naprav so del Fordovega načrta pametne mobilnosti, s katerim bo družba dosegla naslednjo raven pri povezavah, mobilnosti, avtonomnih vozilih, uporabniški izkušnji ter pri uporabi in analizi podatkov.

 

Aplikacije za delno avtonomno vožnjo

Možnost merjenja budnosti in podatkov o zdravju, vključno s krvnim tlakom, sladkorjem v krvi in srčnim utripom s pomočjo tehnologije nosljivih naprav, bi lahko koristila tudi funkcijam za delno avtonomno vožnjo.

 

Laboratorij za nosljive naprave raziskuje načine, s katerimi bi voznika, ki uporablja funkcije delno avtonomnega vozila, opozoril, da mora prevzeti nadzor nad vozilom. V primeru ovire ali prometne nezgode na poti pred vozilom, zaradi katere bi moral volan prevzeti človek, bi ga lahko tehnologija opozorila s tresenjem zapestnice, z zvočnim signalom ali celo z utripanjem opozorilnih lučk na armaturni plošči.

 

Glasovno upravljanje, uporabniška izkušnja

Raziskovalci preizkušajo glasovno upravljanje pametne ure s funkcijo MyFord® Mobile, s katero lahko Fordovi vozniki od daleč zaženejo, zaklenejo, odklenejo in poiščejo svoje vozilo prek aplikacije na uri. Laboratorij aplikaciji dodaja glasovne ukaze, da bi lahko lastniki pametne ure vse te funkcije uporabili, ne da bi se morali dotakniti svoje ure ali telefona.

 

Naslednji na uporabnike osredotočen eksperiment vključuje nadgrajeno resničnost s pametnimi očali in izkušnjo nakupa v prodajnem salonu. Pametna očala uporabnika vodijo po salonu in mu posredujejo dodatne informacije o vozilih, ki ga zanimajo. Pogled skozi očala nudi pestro paleto možnosti od tehničnih podatkov do navidezne testne vožnje.

 

“Možnosti na tem področju so neskončne,” je povedal Strumolo. “Preizkušamo najrazličnejše nosljive naprave in aplikacije – naša prizadevanja segajo od preverjanja zdravja in zbranosti Fordovih voznikov do izboljšanja uporabniške izkušnje kupcev v naših prodajnih salonih.”

Prenesi vsebino

Ogled video vsebine

Video 1