Summit motors Ljubljana - Ford
No template defined

Dirka v resničnost: ekstremni virtualni dirkalnik Team Fordzilla P1 je dočakal premiero tudi v dejanskem svetu

16.12.2020

Embargo objave: 16:30 CET, 16.12.2020

 

Edinstven soustvarjalski postopek

To je prvi virtualni dirkalnik za igre, zasnovan s sodelovanjem igričarjev in avtomobilske znamke. Zdaj je Fordova e-športna ekipa Team Fordzilla poskrbela za nadaljevanje igre, saj s pretočnim predvajanjem 16. decembra predstavlja resnični model ekstremnega dirkalnika Team Fordzilla P1 v naravni velikosti.

 

Medtem ko je prenos dejanskih avtov v računalniške igre nekaj običajnega, je to prvič, da je kateri od avtomobilskih proizvajalcev z dejanskim modelom v realnost prenesel skupaj z igričarji zasnovan virtualni dirkalnik, ki se bo kmalu pomeril tudi v igri.

 

Potovanje dirkalnika Team Fordzilla P1 se je začelo marca letos, ko so igričarje pozvali, da z glasovi na Twitterju podprejo izvedbo in funkcije avta, vključno s konfiguracijo sedežev, položajem motorja in zasnovo kokpita. Z anketo so zbrali skoraj četrt milijona glasov navdušencev.

 

Team Fordzilla P1: njegovo bistvo je uživanje

 

Inovativni dirkalnik Team Fordzilla P1 prinaša zunanjost, ki jo je oblikoval Arturo Ariño, notranjost pa je vizija Roberta Engelmanna – oba sta Fordova oblikovalca.

Dirkalnik je zasnovan s strukturo samonosne karoserije (monocoque), to pa delno prekriva velik, hiper-prosojen trup v slogu bojnega reaktivca, ki ščiti voznika in sovoznika. Prosojen trup ne zabriše samo meja med zunanjostjo in notranjostjo, hkrati poudari tudi edinstveni, Formuli 1 podoben vozni položaj v dirkalniku.

 

Zunanjost tega dirkalnika je kombinacija aerodinamičnega sprednjega dela superšportnika GT s čudovito izklesanima sprednjima blatnikoma in ekstremno oblikovanih stranic, ki naredita izjemen vtis z lebdečima opornikoma, s katerima je kokpit povezan z zadnjimi kolesi. Zadnji del je povsem odkrit in predstavlja poklon aerodinamiki in surovosti dirkalnih stez.

 

V kokpitu najdemo informativne enote s svetili LED, ki voznika in sovoznika obveščajo o stanju na progi v njunem obrobnem zornem kotu. Poleg tega v volan vgrajeni zaslon omogoča sprotno izmenjavo podatkov z ekipo v boksih. Celotna zasnova notranjosti pomaga zmanjšati vse oblike motenj voznika dirkalnika med dirko in poveča uživanje v dirkanju.

 

Od računalniškega oblikovanja do dejanske izvedbe v sedmih tednih

 

Team Fordzilla P1 je prvi Fordov avto, ki so ga izdelali digitalno, ne da bi se med postopkom srečali ‘v živo’. Zaradi pandemije ga je zasnovala ekipa, ki je na daljavo delala v petih državah, izdelali pa so ga v samo sedmih tednih – to je manj kot polovica običajno potrebnega časa. Končni izdelek je v naravni velikosti, model pa odlikujejo ekstremna razmerja in resnično poseben značaj.

 

Ta izjemni dirkalnik so sooblikovali igričarji za igričarje, zato prinaša nekaj posebnih poudarkov, ki nagovarjajo skupnost navdušencev nad simulacijami dirkanja. Na tleh pred sovoznikovim sedežem je napis AFK (Away From Keyboard – nisi za tipkovnico), igriv opomnik, da oseba na tem sedežu ne uporablja tipkovnice. Grafika #levelup (višja raven) potrjuje, da igričarji in dirkači z vsako igro ali dirko izboljšujejo sami sebe, grafika #liftoff (vzlet) pa je poklon prenosu tega dirkalnika iz virtualnega v dejanski svet. Na sprednjem delu je ob spodnjem spojlerju najpomembnejše sporočilo: GLHF (Good luck have fun – srečno in veliko zabave), želja, da bi se vsak igričar in dirkač zares zabaval in užival v vožnji.

 

Dimenzije dirkalnika Team Fordzilla P1:

  • dolžina: 4731 mm
  • širina: 2000 mm
  • Višina: 895 mm
  • Kolesa: sprednje pnevmatike 315 x 30 x r21, zadnje pnevmatike 355 x 25 x r21

 

Navedki

“Kakšno osupljivo vozilo! Všeč mi je vsaka podrobnost tega avta. Ko smo v prvi polovici leta pregledovali različne zasnove, je bilo zame kritičnega pomena, da mora biti avto nedvomno pravi Ford. In Team Fordzilla P1 zagotovo izpolnjuje ta kriterij: navduši z veličastnim in obenem odločnim videzom. In zagotovo je inovativen v vsakem pogledu – vse od njegove zasnove in soustvarjanja s sodelovanjem strastne in izobražene igričarske skupnosti ter naše izjemno nadarjene oblikovalske ekipe.”

Stuart Rowley, predsednik in izvršni direktor Forda Evropa

 

“Navdušenje je v samem jedru vsakega na uporabnika osredotočenega oblikovanja. Ali navduši z videzom, namestitvijo v vozilu in vožnjo? V primeru dirkalnika Team Fordzilla P1 je odgovor na vsa ta vprašanja zagotovo glasen DA!” 

Amko Leenarts, direktor oblikovanja, Ford Evropa

 

“Ta projekt je uvedel toliko novosti. Za nas je bil to prvi povsem digitalen projekt. Obenem je bil to prvi avto, povsem transparentno zasnovan javno, in obenem prvi, ki smo ga zasnovali na daljavo z oblikovalci v petih različnih državah, ki se doslej (vsaj nekateri) še nikoli niso srečali ‘v živo’. Da smo ga dokončali v manj kot polovici običajnega časa, je resnično zasluga ekipe in strasti, s katero so se lotili projekta.”

Boris Ferko, vodja oblikovanja, Ford Evropa

 

“Od zagona ekipe Team Fordzilla leta 2019 se stvari lotevamo na drug način in izkoriščamo svoje prednosti in edinstven pristop do igričarstva. Naš inovativni dirkalnik P1 je popoln primer uporabe našega znanja z avtomobilskega področja, ki je oživel tako v virtualnem kot v dejanskem svetu.”

Emmanuel Lubrani, Team Fordzilla 

 

Spremljanje predstavitve dirkalnik Team Fordzilla P1 ‘vživo’

  • 16. decembra ob 16.00 (po srednjeevropskem času) obiščite www.Teamfordzilla.com in si oglejte predstavitev.
  • Za sodelovanje na ekskluzivni konferenci, na kateri bo Amko Leenarts, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa, odgovarjal na vprašanja, takoj po predstavitvi kliknite na to povezavo (geslo za vstop: 3425).

Prenesi vsebino