Summit motors Ljubljana - Ford
No template defined

Evropejci so se v boju proti podnebnim spremembam pripravljeni odpovedati letalskim prevozom, uživanju mesa in nakupom novih oblačil

27.10.2021

 

Köln, 27. oktobra 2021 – Nova vseevropska študija o odnosu javnosti do podnebnih sprememb je razkrila, koliko so ljudje pripravljeni žrtvovati v boju proti globalnemu segrevanju, ki ga povzroča človek.

 

Climate Countdown (Podnebno odštevanje), zadnje med Fordovimi četrtletnimi poročili Go Electric (Preklopimo na elektriko), ugotavlja, da velika večina Evropejcev (v povprečju 90 odstotkov v vsaki od osmih držav, vključenih v raziskavo) čuti določeno stopnjo osebne odgovornosti v boju proti podnebnim spremembam.

 

Na vprašanje o glavnih težavah, s katerimi se danes sooča Evropa – med njimi so bile pomembne teme, kot so sistemski rasizem, zagotavljanje duševnega zdravja in uravnoteženje gospodarstva – je bil globalni načrt za boj proti podnebnim spremembam kot ključna prednostna naloga na drugem mestu za okrevanjem po covidu-19. Ob soglasju, da je načrt za obvladovanje podnebnih sprememb nujen (29 %), jih je prav toliko (29 %) menilo, da je treba takoj uvesti strožje ukrepe za zajezitev podnebnih sprememb.

 

Fordova raziskava, objavljena le nekaj dni pred srečanjem COP26, ključnim podnebnim vrhom, ki ga bo gostil Glasgow, kaže na presenetljivo pripravljenost evropske javnosti, da se odpove številnim priboljškom sodobnega življenja.

 

Med ključnimi stvarmi, ki bi se jim bili Evropejci pripravljeni odreči, so na prvem mestu slovo od uporabe plastike (45 %), zmanjšanje porabe energije (45 %) in kupovanje lokalno izdelanega blaga (35 %). Precejšen je tudi delež tistih, ki bi bili pripravljeni omejiti nakup novih oblačil (34 %). Enak odstotek sodelujočih v anketi pravi, da bi bili pripravljeni manj uporabljati avtomobil (34 %), 25 % pa jih je izjavilo, da bi bili pripravljeni opustiti potovanja v tujino z letali.

 

Prav tako je bilo jasno razvidno, da potrošniki pričakujejo okolju prijazno poslovanje podjetij: 87 % jih je dejalo, da je pomembno kupovati izdelke podjetij, ki imajo pozitiven ali ogljično nevtralen prispevek k okolju, 56 % pa jih je dejalo, da je to zelo pomemben (40 %) ali celo najpomembnejši (16 %) dejavnik.

 

Glede odnosa Evropejcev do električnih vozil je raziskava pokazala vse večje zavedanje javnosti, da so električna vozila prihodnost (37 %), vendar kaže tudi na to, da še vedno obstajajo legitimne ovire za njihovo sprejetje. Med najpomembnejšimi težavami, ki jih zaznavajo potrošniki, so še vedno pomisleki glede polnjenja in strah pred dosegom. 39 % jih pravi, da jih skrbi, kje bi lahko napolnili svoje vozilo, 24 % pravi, da ni ustrezne infrastrukture, 30 % pa, da bi jih električna vozila odvrnila od dolgih potovanj.

 

“Ta raziskava kaže, kako zelo Evropejce skrbijo podnebne spremembe, in da so pripravljeni sprejeti številne individualne ukrepe za pomoč v boju proti njim. Kar zadeva osebni prevoz, je jasno, da v električnih vozilih vidijo prihodnost, vendar raziskava kaže tudi, da imajo ljudje še vedno pomisleke glede polnilne infrastrukture in da jih skrbi doseg,” je povedal Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa.

 

“Menim, da morajo vsi deležniki – vlada, tako nacionalna kot lokalna, ponudniki energije in avtomobilska podjetja – potrošnikom odločno predstaviti priložnosti elektrifikacije in ustvariti infrastrukturo, potrebno za podporo viziji, saj lahko le z enotnim pristopom izpolnimo to obljubo. Ford je vse moči usmeril v elektrifikacijo in ponosni smo, da smo prevzeli vodilno vlogo pri pomoči potrošnikom, da preidejo na elektrificirana vozila.”

 

Celotno poročilo Go Electric: Climate Countdown si lahko ogledate tukaj.

 

Fordovo prvo poročilo Go Electric: The Road to 2030 (Pot proti letu 2030) in načrt za povsem električno prihodnost Velike Britanije si lahko ogledate tukaj.

 

Opombe za urednike:

*Metodologija raziskovanja: da bi bolje razumeli stališča ljudi o podnebnih spremembah in njihovo razumevanje električnih vozil, smo naročili raziskavo, v kateri je sodelovalo 2000 odraslih v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Poljskem ter 1000 odraslih na Nizozemskem in Norveškem.

Raziskave, ki jih je izvedla neodvisna raziskovalna agencija OnePoll, so zajemale vrsto širših tem o vprašanjih podnebnih sprememb. Vzorec za vsako državo je bil nacionalno in regionalno reprezentativen glede na starost in spol – razen na Poljskem in Nizozemskem –, rezultati pa so bili ponderirani, da bi upoštevali razlike med prebivalstvom. Vse raziskave so potekale v skladu s kodeksom standardov MRS.

# # #

Prenesi vsebino