Summit motors Ljubljana - Ford

Fordov 1,0-litrski EcoBoost je postal ‘Mednarodni motor leta’ že šesto leto zapored

21.06.2017

21. junij 2017 – Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost je že šesto leto zapored osvojil naziv ‘Mednarodni motor leta 2017’ v kategoriji ‘Najboljši motor s prostornino pod 1,0 litra’ – kar pomeni, da kompaktni in zmogljivi trivaljni bencinski motor ostaja neporažen v svoji kategoriji vse od uvedbe leta 2012.

 

Sodniki so pohvalili kombinacijo zmogljivosti, varčnosti in tehnologije.1,0-litrski EcoBoost je doslej osvojil že 10 nagrad ‘Mednarodni motor leta’, od tega je rekordnih trikrat postal skupni zmagovalec, leta 2012 pa je postal tudi ‘Najboljši novi motor’.


“Naš 1,0-litrski EcoBoost spreminja pravila igre in z dovršenim turbopolnilnikom EcoBoost, neposrednim vbrizgavanjem goriva in dvojnim neodvisnim krmiljenjem odmične gredi postavlja merila za kompaktne varčne motorje,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa. “Kljub že desetim osvojenim nagradam ‘Mednarodni motor leta’ nam uspeva najti načine za premikanje meja pri izdelavi motorjev in zagotavljanje dodatnih prednosti tega cenjenega majhnega motorja za naše uporabnike.”

 

V različicah s 100, 125 in 140 KM Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost poganja vsako peto novo Fordovo vozilo v Evropi, z njim pa je opremljenih kar 40 odstotkov Fiest. Fordovi bencinski motorji EcoBoost z delovno prostornino do 3,5 litra zagotavljajo moč in varčno porabo Fordovim vozilom po vsem svetu – od kompaktne povsem nove Fieste do dostavnikov Transit, pickupov in športnih modelov oddelka Ford Performance, med katerimi sta tudi Focus RS in superšportni Ford GT.

 

Varčnemu trivaljnemu motorju EcoBoost je žirija, ki jo je sestavljalo 58 avtomobilskih novinarjev iz 31 držav, podelila naziv ‘Najboljši motor s prostornino pod 1,0 litra’. Ta inovativni motor je bil prvič na voljo s Fordom Focusom leta 2012, kljub številnim tekmecem v kategoriji, ki je izjemno priljubljena med kupci in pomembna za proizvajalce, pa še vedno vlada v svojem segmentu. Letos se je za nagrado v kategoriji s prostornino pod 1,0 litra pomerilo 35 motorjev, devet več kot v letu uvedbe 1,0-litrskega EcoBoosta.

 

“Kljub novejšim pogonskim sklopom na sceni je Fordov malček EcoBoost še vedno najboljši 1,0-litrski trivaljni motor,” je povedal Dean Slavnich, podpredsednik 19. podelitve priznanj Mednarodni motor leta v Stuttgartu in glavni urednik revije Engine Technology International. “Še bolj osupljivo je dejstvo, da je kot prvi motor doslej zmagal v svojem razredu prav vsako leto, ko je bil nominiran.”

 

V prvem delu leta 2018 bo na voljo 1,0-litrski motor EcoBoost s tehnologijo za izklop valja, ki bo zmanjšal stroške delovanja s samodejnim izklopom enega od valjev, ko ne bo potrebna polna zmogljivost, na primer pri vožnji z enakomerno hitrostjo brez pospeševanja in večjih obremenitev motorja.

Tehnologija, ki lahko izklopi ali vklopi valj v samo 14 milisekundah – 20-krat hitreje, kot traja, da pomežiknemo –, je primer naprednega inženiringa, s katerim Ford uporabnikom zagotavlja izbiro varčnih bencinskih, dizelskih in elektrificiranih pogonskih sklopov brez kompromisov pri zmogljivosti in prefinjenosti.

Prenesi vsebino