Summit motors Ljubljana - Ford

Fordova anketa ugotavlja, da gredo otrokom med vožnjo starši včasih strašno na živce

28.08.2015

28. avgust 2015 – Otroke pogosto navajajo kot moteč dejavnik pri avtomobilski vožnji, a glede na ugotovitve nove Fordove ankete so tudi starši vzrok napetosti na potovanjih.

 

Rezultati nove Fordove ankete kažejo, da je poslušanje prepevanja staršev številka ena med osovraženimi dejavnostmi na družinskih potovanjih. Otroci so se pritožili tudi nad neprimernim obnašanjem mam in očetov, ki zmerjajo druge voznike, preklinjajo in si vrtajo po nosu.

 

Anketa, v kateri je sodelovalo 2000 otrok iz različnih evropskih držav, je razkrila, da gredo starši med vožnjo z avtomobilom na živce kar 66 odstotkom otrok. Da bi se lepše obnašali, jim starši ponujajo prigrizke ter ogled filmov in drugih posnetkov na prenosnih napravah. Predvsem dečki so kot boljšega voznika izbrali očeta. Prigrizkom, pametnim telefonom in tabličnim računalnikom navkljub pa je najverjetnejši odziv na dolgčas med potovanjem dobro znano vprašanje: “Je še daleč? Kako dolgo še?”

 

Ford je z raziskavo želel ugotoviti, kaj je otrokom všeč pri potovanju z avtomobilom in česa ne marajo, odkritja pa kažejo presenetljive razlike med posameznimi državami:

  • Petje staršev je najmanj priljubljeno v Veliki Britaniji, kjer ga je na prvo mesto med zoprnimi dejavnostmi uvrstilo 39 odstotkov otrok. Otroci v Franciji, ki je edina država, v kateri petje za volanom ne sodi med najhujše pregrehe, so bili kar dvakrat bolj občutljivi na zmerjanje drugih voznikov.
  • 61 odstotkov otrok iz vseh sodelujočih evropskih držav je povedalo, da se starši jezijo za volanom in uporabljajo 'grde besede', to pa se najpogosteje dogaja francoskim staršem (74 odstotkov). Italija je edina svetla izjema, kjer živce izgublja manj kot polovica staršev (39 odstotkov).
  • Vprašanje: “Je še daleč? Kako dolgo še?” je najverjetnejši odziv zdolgočasenih otrok (63 odstotkov). V Veliki Britaniji in Italiji je večja verjetnost, da bodo otroci mamo in očeta zaprosili, če predvajata glasbo.

 

“Fordovi avtomobili so opremljeni s številnimi dovršenimi tehnologijami in funkcijami, a na žalost ne uspejo izboljšati pevskih sposobnosti staršev s pomanjkanjem posluha,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Naša modela C-MAX in Grand C‑MAX nudita tehnologije, ki pomagajo poiskati parkirno mesto in zapeljati vanj, navigacijski sistem pa se lahko s prikazom seznama restavracij in vodenjem do njih odzove že na preprost glasno izrečen stavek ‘lačen sem!’”

 

Da bi se otroci umirili, jim 26 odstotkov staršev prepusti svoj pametni telefon, 20 odstotkov pa jim predvaja film ali druge posnetke na prenosnih napravah. Britanski starši najpogosteje ponudijo prigrizke (29 odstotkov). Očitno so med potovanjem najbolj pridni nemški otroci, saj jih je 38 odstotkov odgovorilo, da staršem za njihovo umiritev ali lepše obnašanje ni treba storiti nič.

 

Čeprav so fantje in punce očeta izbrale za najboljšega voznika (61 odstotkov), so najbolj cenjeni italijanski očetje (67 odstotkov), s 45 odstotki pa so se najbolje izkazale mame v Veliki Britaniji. Vrtanje po nosu so kot najbolj zoprno navado staršev izbrali otroci v Veliki Britaniji, sledili pa so jim vrstniki v Italiji in Nemčiji.

 

Fordov petsedežnik C-MAX in sedemsedežnik Grand C-MAX poskrbita, da je vožnja manj stresna. Tako sta oba opremljena z več kot 20 domiselnimi prostori za shranjevanje predmetov, kamor lahko potniki odložijo sončna očala, mobilne telefone in pijače. Priključki USB poskrbijo, da se pametni telefoni in tablični računalniki med potovanjem ne bodo izpraznili, Fordov prostoročni pomik prtljažnih vrat pa zagotavlja preprost dostop do prtljažnika z nežnim zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem.

 

Grand C-MAX je opremljen z dvojnimi drsnimi vrati in prehodom med sedeži za lažji dostop in več prostora v zadnjem delu vozila. Oba modela sta na voljo z aktivnimi parkirnim pomočnikom in sistemom povezav SYNC 2, navdušita pa tudi s tiho in uglajeno vožnjo, ki jo zagotavljajo napredni sistemi vzmetenja in temeljita zvočna izolacija.

 

# # #

 

* Anketo, v kateri sta sodelovala 2002 otroka, stara 7 do 12 let, je v Franciji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji za družbo Ford Motor Company julija 2015 izvedlo podjetje Opinion Matters.

 

Prenesi vsebino