Summit motors Ljubljana - Ford

Ford Transit krepi tehnološko vodstvo s povsem novimi povezanimi funkcijami

09.09.2021

 

Ford znatno povečuje produktivnost svojega gospodarskega vozila Transit z obsežno tehnološko in tehnično nadgradnjo, ki uvaja nove funkcije za pomoč vozniku in povezljivost, hkrati pa standardizira ključne tehnologije za aktivno varnost v modelih z največjim obsegom prodaje.

 

S pomembnim korakom povečanja obsega vgrajenih tehnologij za aktivno varnost, ki jih je neodvisna ustanova za varnost vozil Euro NCAP že nagradila z zlatim priznanjem, bo Ford od pomladi 2022 v vse modele Ford Transit Trend, Limited in Trail serijsko vgradil pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in avtonomnim zaviranjem v sili1 ter sistem za ohranjanje voznega pasu1, kar pomeni, da bo s temi funkcijami opremljenih več kot 60 odstotkov Transitov, prodanih po Evropi.

 

Ford prav tako širi svojo vodilno tehnološko vlogo v Transitovem segmentu z obsežnim programom posodobitev, ki bo kupcem zagotovil pomembne nove funkcije in zmogljivosti v celotni paleti različic modela Transit. To vključuje uvedbo naprednega novega povezanega komunikacijskega in informacijskega sistema SYNC 4 z 12-palčnim zaslonom na dotik2, ki omogoča številne nove funkcije in tehnologije za nadaljnjo podporo varnosti in produktivnosti, ter razširitev obsežnega nabora sistemov za pomoč vozniku z novimi funkcijami, kot sta pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji1 in 360-stopinjska kamera1.

 

“Še bolj se osredotočamo na produktivnost uporabnikov Transita, pri čemer dajemo prednost novim tehnologijam, ki resnično vplivajo na čas delovanja in stroške lastništva,” je povedal Hans Schep, generalni direktor področja gospodarskih vozil pri Fordu Evropa. “Transit je že od nekdaj vodilni na področju tehnologije, ta paket nadgradenj pa pomeni, da lahko več voznikov kot kdaj koli prej izkoristi naše napredne tehnologije za aktivno varnost in povezljivost, za večje udobje, produktivnost in brezskrbnost.”

 

Več ključnih funkcij v serijski opremi

V okviru obsežne prenove ponudbe funkcij Fordovega vodilnega gospodarskega vozila bo pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in avtonomnim zaviranjem v sili1, ki jo je organizacija Euro NCAP prepoznala kot vodilno funkcijo v svojem razredu, postala del serijske opreme različic Transit Trend, Limited in Trail. Sistem za ohranjanje voznega pasu1 je prav tako standardiziran za isto paleto različic Transita in za vsa vozila Transit razreda N2.

 

Da bi še povečal vrednost za uporabnike Transita, Ford pri priljubljeni različici Trend v serijsko opremo uvršča tudi ogrevano vetrobransko steklo Quickclear, samodejno osvetlitev in brisalce z zaznavanjem dežja, kar pomaga zmanjšati delovno obremenitev voznika.

 

V različici Limited iz vrha ponudbe so zdaj kupcem na voljo dodatne serijske funkcije, ki jim pomagajo povečati produktivnost, vključno s sistemom SYNC 4 z 12-palčnim zaslonom na dotik2, visoko nameščeno kamero za vzvratno vožnjo z navzdol usmerjeno osvetlitvijo LED in gumbom Ford Power za preprost zagon brez ključa med vožnjami s pogostimi postanki.

 

Uvedba povezanih tehnologij nove generacije SYNC

Srce Fordovega naprednega nabora povezanih funkcij vozila je povsem nov komunikacijski in informacijski sistem nove generacije SYNC (4), ki ga voznik upravlja s preprostim 12-palčnim zaslonom na dotik in ponuja dvakrat večjo računalniško moč kot dosedanji SYNC 32. Sistem SYNC 4 je zasnovan za brezžično nadgrajevanje s posodobitvami programske opreme Ford Power-Up, pri čemer številne tovrstne posodobitve ne zahtevajo skoraj nobenega ukrepanja, saj se nova programska oprema namesti v ozadju. Posodobitve, ki zahtevajo ponovni zagon, je mogoče načrtovati ob primernem času, na primer čez noč.

 

Sistem SYNC 4 vključuje funkcije, namenjene povečanju produktivnosti in zmanjšanju delovne obremenitve voznika, kot so:

  •          z oblakom povezane posodobitve informacij o prometu ‘v živo’, vremenu in parkiriščih za navigacijski sistem3, ki je na voljo za doplačilo;
  •          brezžična povezava z vmesnikoma Android Auto in Apple Carplay s funkcijo Applink4;
  •          možnost hkratne povezave dveh mobilnih naprav4;
  •          napredno glasovno upravljanje s pogovornimi jezikovnimi ukazi;
  •          digitalna navodila za uporabo s priročno funkcijo za iskanje.

 

Uporabniki, naročeni na Fordovo telematiko5, lahko prek sistema SYNC 4 izvajajo tudi vodenje šoferja v kabini, kar pripomore k varni in učinkoviti vožnji.

 

Vsi Transiti so serijsko opremljeni z modemom FordPass Connect, ki zagotavlja vedno delujočo povezljivost za podporo širokemu naboru funkcij in storitev za povečanje produktivnosti vozila. To vključuje možnost uporabe sistema FORDLiive connected uptime, brezplačne storitve, ki je na voljo upravljavcem Fordovih gospodarskih vozil in jim omogoča, da z uporabo podatkov o stanju vozila v realnem času povečajo čas delovanja.

 

Vozni parki lahko do teh prednosti dostopajo z uporabo brezplačnega orodja za upravljanje Ford Telematics Essentials5, ki upravljavcem omogoča prejemanje opozoril o stanju vozila prek preproste spletne nadzorne plošče.

 

Napredne nove tehnološke funkcije

Fordov najnovejši Transit že ponuja zmogljiv nabor tehnologij za pomoč vozniku in večje udobje, ki optimizirajo delovanje in zmanjšujejo obremenitev voznika, od aktivne pomoči pri parkiranju1 in opozarjanja na prečni promet1 do inteligentnega aktivnega tempomata s prepoznavanjem prometnih znakov1. Novi Transit nadgrajuje to vodilno ponudbo v svojem razredu z dodatnim paketom naprednih novih funkcij, ki si jih deli s popolnoma električnim modelom E-Transit.

 

Pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji1 je zasnovana tako, da pomaga preprečevati trke, ki so lahko posledica omejene vidljivosti nazaj, s katero se pogosto srečujejo vozniki dostavnih vozil. Tehnologija samodejno zavira, če zazna, da voznik vzvratno pelje proti statičnim oviram, kot so stebrički ali visoki robniki, ali na pot premikajočih se udeležencev v prometu, vključno s pešci, kolesarji in drugimi vozili.

 

Parkiranje in vzvratna vožnja bosta preprostejša tudi z novo tehnologijo 360-stopinjske kamere1, ki je s Transitom na voljo za doplačilo. Sistem uporablja kamere, nameščene na vseh straneh vozila, ki voznikom prikazujejo sestavljeni pogled na okolico iz ptičje perspektive, kar zagotavlja znatno izboljšano vidljivost in pomaga zmanjšati tveganje poškodb med manevriranjem. Vozniki lahko izberejo tudi posamezne poglede kamer in se osredotočijo na določeno območje.

 

Transita je zdaj prvič mogoče naročiti tudi s funkcijami, ki prihranijo čas, kot je sistem za uporabo brez ključa Ford KeyFree, ter tehnologijami, kot sta električna parkirna zavora in notranje ogledalo s popolnim prikazom, ki izboljšujejo voznikovo udobje.1

 

Nadgrajeno paleto različic Forda Transita bo mogoče naročiti pri Fordovih trgovcih in v centrih Transit po vsej Evropi od zadnjega četrtletja letos.

 

# # #

                                                                                                                            

 

1 Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila. Prav tako niso nadomestek za varno vožnjo. Za podrobnosti in omejitve sistemov glejte Navodila za uporabo.

 

2 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav.Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.

 

3 Navigacijske storitve zahtevajo sistem SYNC 4 in modem FordPass Connect, brezplačno storitev za povezavo in aplikacijo FordPass Pro (za podrobnosti glejte določila FordPass) ali Fordovo telematiko (Ford Telematics). Upravičena vozila prejmejo brezplačen enoletni preizkus navigacijskih storitev, ki se začne z datumom začetka garancije za novo vozilo. Uporabniki morajo preizkusno obdobje navigacijskih storitev odkleniti z aktivacijo upravičenega vozila s članskim računom FordPass ali Fordovo telematiko. Če se do konca brezplačnega obdobja ne naročijo, se povezana navigacijska storitev prekine in sistem se vrne na vgrajeno navigacijo brez povezave. Povezana storitev in funkcije so odvisne od razpoložljivosti združljivega omrežja. Razvoj tehnologij/mobilnih omrežij/možnosti vozila lahko omejijo funkcionalnost in onemogočijo delovanje povezanih funkcij. Aplikacija FordPass Pro, združljiva z izbranimi platformami pametnih telefonov, je na voljo prek prenosa. Veljajo lahko tarife za prenos sporočil in podatkov. (pogoji delovanja so vezani na veljavnost določil v posamezni državi)

 

4 Zahteva telefon z aktivno naročnino za prenos podatkov in združljivo programsko opremo. SYNC 4 med uporabo ne upravlja izdelkov drugih proizvajalcev. Za funkcionalnost svojih izdelkov odgovarjajo izključno njihovi proizvajalci. Povezavo z dvema telefonoma bo zagotovila prihodnja posodobitev programske opreme Ford Power-Up. (pogoji delovanja so vezani na veljavnost določil v posamezni državi)

 

5 Storitev Ford Telematics Essentials je na voljo samo za Fordova vozila z aktiviranim modemom FordPass Connect. Samo za vozne parke/poslovne uporabnike. Veljajo določila in pogoji FFM in FCS. Zasnove zaslonov se lahko razlikujejo. (pogoji delovanja so vezani na veljavnost določil v posamezni državi)

Prenesi vsebino