Summit motors Ljubljana - Ford

PREDSTAVITEV

Novi Evoque

12. Nov 2015

OBLIKOVANJE EVOQUEA

Napredno oblikovanje zunanjosti in notranjosti Range Rover Evoquea je doseglo novo raven. Domišljeno spremenjena zunanjost dopolnjuje uvedbo prilagodljivih žarometov, ki v celoti delujejo s svetili LED, in tri nove izvedbe platišč iz lahke zlitine ter ustvari najbolj dovršen vizualni vtis doslej.


Za izjemno privlačnost vrhunskega kompaktnega športnega terenca poskrbijo poudarki notranje arhitekture, kot so povsem novi sprednji in zadnji sedeži, tri nove barvne tematike, spremenjene odlične površine z mehkim dotikom in uvedba novega sistema za informacije in razvedrilo z osempalčnim zaslonom na dotik.


Gerry McGovern, direktor oblikovanja in kreativni vodja pri Land Roverju, je povedal: “Range Rover Evoque je najprej vzpostavil segment razkošnih kompaktnih SUV-jev in nato s priznanji in prodajnimi uspehi po vsem svetu prevzel vodilno vlogo v njem. Pred nami je bil izjemen izziv – nadgraditi Evoqueovo oblikovanje, ne da bi značaju odvzeli tako izrazite poteze.”


S spremenjeno ponudbo petih stopenj opreme in celovito paleto 15 iskanih paketov opreme za doplačilo † lahko kupci izberejo popolnega Evoquea, ki v celoti ustreza njihovemu življenjskemu slogu.


Še bolj zaželeno vrhunsko oblikovanje
Evoque je na voljo kot coupé in model s petimi vrati, z drznim in naprednim oblikovanjem pa potrjuje vodilno mesto v svojem razredu tudi za leto 2016.


“Ko je Evoque zapeljal na ceste leta 2011, je skorajda brez vsake spremembe uresničil radikalen oblikovni jezik konceptnega modela LRX. Po štirih letih Evoque z vrhunskim oblikovanjem še zmeraj osupne in pritegne poglede,” pravi Phil Simmons, direktor zunanjega oblikovanja pri Land Roverju. “S skrbno premišljeno evolucijo oblikovanja zunanjosti in notranjosti smo poskrbeli, da se bo Evoque odlikoval z revolucionarnim oblikovanjem še vrsto let.”


Nov odbijač na sprednjem delu vozila poskrbi za bolj mišičast videz, ki ga dopolnjujejo znatno povečane spodnje reže za zajem zraka. Novi vitki meglenki s svetili LED sta premeščeni iz sredine na vrh rež za zajem zraka, kar zagotavlja aerodinamičen videz in poudarja Evoqueovo samozavestno držo.


Ta pozornost do podrobnosti prežema celotno novo oblikovanje – tako je na primer reža za zajem zraka nad sprednjo registrsko tablico oblikovana skladno z novimi potezami zunanjega pokrovčka vlečnega obročka.


Za modelno leto 2016 sta na voljo dve zasnovi maske pred motorjem, obe pa imata spremenjeno obrobo in drzne mrežaste vstavke v različnih vrhunskih izvedbah, med katerimi so tudi Atlas Silver, Narvik Black in Corris Grey. Nova maska se brezhibno ujema z Evoqueovimi žarometi LED, spremenjenim sprednjim odbijačem in naprednim vrhunskim oblikovanjem.


Serijski maski dajeta poudarek dve smeli vodoravni letvi, nov vzorec z drobno mrežo pa poveča vizualno prefinjenost. Značilnost različice HSE Dynamic je mrežica z geometričnimi šestkotniki v barvi Narvik Black, pri različici Autobiography pa v barvi Atlas Silver. Izrazitejše območje maske z mrežico poveča zračni tok k Evoqueovim naprednim in učinkovitim motorjem ter ustrezno poudari zmogljiv značaj teh športnih različic.


Evoque s petimi vrati je prvič na voljo s privlačnimi režami za zajem zraka na pokrovu motornega prostora, ki s športno estetiko coupéja krasijo tudi najbolj vsestransko izvedbo. Na voljo so z različicama HSE Dynamic in Autobiography, za vrhunski kontrast pa so lakirane z nekovinsko barvo Narvik Black (HSE Dynamic) ali osupljivo kovinsko barvo Atlas Silver (Autobiography).


Novi spojler na prtljažnih vratih z vgrajeno daljšo vitko zavorno lučjo LED poskrbi za dodatno vizualno nadgradnjo zadnjega dela vozila, ki ima tudi sicer znatno bolj aerodinamično podobo. Za optimalen sprejem signala pri vozilih z dostopno točko Wi-Fi strešna antena v obliki plavuti vključuje tudi anteno za mobilno telefonijo 3G.


Ekskluzivna nova platišča in privlačne barve karoserije

Kupci lahko izbirajo v paleti s 13 privlačnimi barvami, med katerimi sta tudi dve novi kovinski: Baltoro Ice in Waitomo Grey. Za še bolj dramatičen videz so na voljo tudi tri kontrastne strehe: Corris Grey, Santorini Black in Fuji White.


Da Evoque v različici HSE Dynamic naredi še večji vtis, ga je možno naročiti s paketom Black Pack, ki vključuje napis na pokrovu motornega prostora in prtljažnih vratih v barvi Narvik Black, nove črne ksenonske ali LED žaromete, zadnje luči in meglenke ter privlačna 20-palčna platišča iz lahke zlitine. V barvi Narvik Black je lakiran tudi okrov sprednjega in zadnjega obročka za vleko, vizualno nadgradnjo pa dopolnjuje še dinamično črno lakiranje izpušne cevi.


S tremi novimi izvedbami platišč iz zlitine zdaj celotna paleta šteje kar 15†, dimenzije pa segajo od 17 do 20 palcev. Z možnostjo izbire serijskega karoserijskega kompleta ali izvedbe Dynamic, različice coupé ali vsestranskega petvratnega modela in bogato paleto zunanjih barv bodo kupci Evoquea zagotovo našli idealno vozilo zase.

 

Prvi Land Rover s prilagodljivimi žarometi, ki v celoti delujejo s svetili LED
Evoque modelnega leta 2016 je prvi izdelek družbe Jaguar Land Rover s prilagodljivimi žarometi, ki v celoti delujejo s tehnologijo LED. Napredna tehnologija LED v primerjavi z običajnimi projektorskimi žarometi zagotavlja številne prednosti, vključno s svetlejšim svetlobnim stožcem z enakomernejšo porazdelitvijo, daljšo življenjsko dobo in manjšimi obremenitvami električnega sistema vozila.


Funkcija prilagodljivih žarometov omogoča samodejno usmeritev svetlobnega snopa glede na obračanje volana, zato sledi ovinkom in natančneje osvetli cesto pred nami.
V primerjavi z običajnimi žarometi je imela Land Roverjeva oblikovalska ekipa s prilagodljivimi žarometi LED veliko več svobode. Rezultat je nova, izjemno dinamična premočrtna grafična izvedba tako žarometov kot tudi smernikov.


Tehnologija LED je uporabljena tudi za Evoqueove značilne dnevne luči (DRL), ki so povsem na novo oblikovane in vgrajene tako v žaromete LED kot tudi v običajne projektorske žaromete.


Smerniki so vgrajeni v dnevne luči. Ob aktiviranju smernika se dnevna luč na ustrezni strani izključi, zato so drugi udeleženci v prometu še bolj opozorjeni na voznikovo namero.
Pri vseh izvedbah zadnje luči LED harmonično odsevajo privlačno novo grafično podobo žarometov LED, drzen geometrijski motiv pa poudarja Evoqueovo sodobno in samozavestno zunanje oblikovanje. Tudi zadnje luči vključujejo tehnologijo dnevnih luči s funkcijo smernika.

 

Še bolj razkošna notranjost

Land Roverjevega oblikovalska ekipa, ki osvaja nove in nove nagrade, je ustvarila še višjo raven Evoqueove sodobne notranjosti za modelno leto 2016. Prepoznavni kabini dajejo pečat odlični materiali, čista obdelava površin in drzni preseki med čvrstimi vodoravnimi elementi armaturne plošče in zmogljivimi navpičnimi linijami sredinske konzole. V središču je nov sistem za informacije in razvedrilo, dostopen prek osempalčnega zaslona na dotik, z jasnim, intuitivnim vmesnikom (glejte 3.1). Ta napredni vmesnik, poimenovan InControl™ Touch, je del serijske opreme različic Pure in SE.


Razkošni sprednji in zadnji sedeži ohranjajo Evoqueovo izjemno raven udobja in podpore, obenem pa uvajajo bolj športno in tehnično estetiko, ki popolnoma dopolnjuje napredni oblikovalski jezik zunanjosti. Portfelj dveh zasnov sedežev s po tremi različnimi materiali je na voljo s štirimi stopnjami prilagoditve, od ročnega nastavljanja voznikovega in sovoznikovega sedeža v šestih smereh do razkošnega električnega nastavljanja v 14 smereh s pomnilnikom nastavitve in štirismernim pomikom ledvene opore in povsem nastavljivimi sedežnimi blazinami.


Za še večjo izbiro so prvič na voljo sedeži z oblazinjenjem iz blaga v barvi Ebony, zrnato usnje Taurus in vrhunsko usnje Oxford pa ustvarita še bolj razkošno notranjost. V samem vrhu ponudbe je na voljo oblazinjenje iz perforiranega usnja. Usnje Oxford krasi tudi srednji in zgornji del armaturne plošče, obloge vrat in sredinsko konzolo, zato uporabniki uživajo v vrhunskem razkošju.


Spremenjene obloge vrat v sprednjem in zadnjem delu vozila so v sozvočju z osupljivim oblikovanjem novih sedežev. Nasloni za roke imajo nov profil in so na pogled vitkejši in bolj napeti, obrisi in poudarjene linije šivov pa zagotavljajo dodatno izrazitost. Uvedba na dotik mehkih, bogato oblazinjenih površin poskrbi za popoln občutek pri ravnanju z vrati.
Na voljo je 13 sodobnih barvnih tematik notranjosti, med katerimi so tudi tri nove ekskluzivne barve: Lunar Ice z ledeno modrimi odtenki, Vintage Tan z občutkom tradicionalnega razkošja, različica Autobiography pa nudi možnost izbire tematike Dark Cherry. Pri vseh različicah čvrsto vodoravno linijo armaturne plošče in nagib sredinske konzole poudarjajo okrasni elementi iz matirano brušenega aluminija. Pri najbolj športnih različicah za še bolj osupljiv videz poskrbijo vrhunski vstavki iz strukturiranega aluminija.
Številčnici merilnika hitrosti in števca vrtljajev pod privlačnim lokom okrova instrumentov sta posodobljeni, med njima pa je nov petpalčni informacijski zaslon. Ta TFT-zaslon ima s 640x480 slikovnimi točkami dvakrat večjo ločljivost od predhodnika in zagotavlja uporabne informacije, kot so doseg s trenutno količino goriva, izbrana prestava in zunanja temperatura.


Drzne linije Evoqueove notranjosti dopolnjuje paleta paketov ambientalne osvetlitve. Najbogatejše opremljene različice so na voljo z nastavljivo razpoloženjsko osvetlitvijo v barvah Ultra Violet, Amberglow in Racing Red. Voznik lahko osvetlitev preprosto prilagodi svojim željam s pomočjo intuitivnega osempalčnega zaslon na dotik, ki je del sistema za informacije in razvedrilo. Po želji je na voljo tudi način ‘stealth’ za kar najmanjšo osvetlitev kabine.


Razkošje velikih avtomobilov je zdaj na voljo tudi z najbolj kompaktnim in varčnim serijskim Land Roverjem doslej – Evoque je prvo vozilo v svojem razredu s sprednjima sedežema, ki za dodatno udobje in popolno vrhunsko izkušnjo razvajata z masažno funkcijo. Masažna funkcija je od različice HSE na voljo s hlajenima sedežema z električnim nastavljanjem v 14 smereh. Uporabnik lahko s pomočjo zaslona na dotik izbira med petimi programi masiranja ter določi različne stopnje stimulacije hrbta za preprečevanje utrujenosti voznika.


Pet stopenj opreme – od različice Pure do Autobiography
Evoque je po navdihu modela Range Rover Sport na voljo s petimi izrazitimi stopnjami opreme: Pure, SE, HSE, HSE Dynamic in Autobiography.

 

  • Pure uvaja oblazinjenje iz blaga, da imajo kupci še širšo paleto izbire. Različica Pure je ekskluzivno na voljo v barvni tematiki Ebony Black z ročnim nastavljanjem sprednjih sedežev v šestih smereh, matirano brušeni okrasni elementi iz aluminija pa dopolnijo razkošen videz kabine. Za doplačilo je na voljo tudi ogrevanje sprednjih in zadnjih sedežev. Prepoznavni zunanji znak so 17-palčna platišča iz lahke zlitine.
  • SE doda oblazinjenje iz usnja Taurus in električno nastavljanje sprednjih sedežev v osmih smereh, na voljo pa so barvne tematike Ebony Black, Almond/Espresso in Lunar/Cirrus. Kupci lahko za doplačilo izberejo tudi električno nastavljanje sedežev v 12 smereh s pomnilnikom položaja. Serijsko so nameščena 18-palčna platišča iz lahke zlitine.
  • HSE uvaja razkošno oblazinjenje sedežev z usnjem Oxford s perforiranim srednjim delom in usnjene obloge vrat, voznik in sovoznik lahko svoja sedeža s pomočjo elektrike nastavljata v 12 smereh, za doplačilo pa sta lahko sprednja sedeža klimatizirana, nastavljiva v 14 smereh in opremljena z masažno funkcijo. Na voljo so barvne tematike Ebony, Ebony/Ivory in Lunar/Cirrus. Privlačna 19-palčna platišča iz lahke zlitine so del serijske opreme, kupci pa lahko izberejo prilagodljive žaromete, ki v celoti delujejo s tehnologijo LED.
  • HSE Dynamic doda unikatno oblikovanje usnjenega oblazinjenja Oxford, okrasne elemente iz strukturiranega aluminija in edinstvene tematike Ebony, Ivory/Lunar, Ebony/Pimento, Ebony/Vintage Tan in Lunar/Ice. Celovita oprema vključuje dinamični karoserijski komplet in 19-palčna platišča iz lahke zlitine.
  • Autobiography navduši s povsem usnjenim oblazinjenjem notranjosti. Usnje Oxford s perforiranim srednjim delom in reliefnimi vzglavniki, v 14 smereh električno nastavljiva sedeža s pomnilnikom in možnost nadgradnje s klimatiziranjem in masažno funkcijo dopolnjujejo unikatno oblikovanje platišč in oblog pragov.

 

 

NAPREDNI POGONSKI SKLOPI IN TEHNOLOGIJA PODVOZJA

Za modelno leto 2016 sta za trge z emisijskim standardom Euro 6 na voljo dva kompaktna, lahka štirivaljna turbomotorja Ingenium z malo izpusti, ki optimalno izpolnjujeta strožje zahteve glede izpustov. Visokotlačno direktno vbrizgavanje, majhno trenje notranjih komponent, tehnologija stop-start in pametno regenerativno polnjenje zagotavljajo maksimalno zmogljivost in prijaznost do okolja, obenem pa znatno zmanjšajo stroške delovanja v celotni paleti.


V kombiniranem ciklusu lahko zdaj Evoque porabi samo 4,2 l/100 km* in deluje z izpusti CO2 vse od 109 g/km*, kupci pa lahko izbirajo med šeststopenjskim ročnim ali v tem razredu edinstvenim devetstopenjskim samodejnim menjalnikom.


“Postopek stalnega izboljševanja pogonskih sklopov omogoča, da Evoque z novim Land Roverjevim motorjem Ingenium porabi do 18 % manj goriva kot ob uvedbi leta 2011,” je povedal Murray Dietsch, direktor Land Roverjevih programov. “Vsi motorji za Evoquea so izjemno prefinjeni, zmogljivi in varčni na cestah, obenem pa jih odlikuje Land Roverjeva terenska zmogljivost, ki presega tekmece v razredu. To je pač v skladu z Land Roverjevimi strogimi preizkusi.”


Evoque še naprej navdušuje z vodilno izkušnjo vožnje, za katero ima zasluge izjemno zmogljivo podvozje, skrbno izboljšano za modelno leto 2016. Na voljo so trije pogoni: pogon na sprednji kolesi ter štirikolesna pogona Standard Driveline in Active Driveline. Active Driveline, ki je za doplačilo na voljo z vsemi modeli, inteligentno preklaplja med pogonom na dve in štiri kolesa ter je dodatno izboljšan za modelno leto 2016.


* Ocena proizvajalca
** Odvisno od države uvoznice in motorja

 

Povsem novi dizelski motorji Ingenium
Povsem novi 2,0-litrski turbodizelski motorji Ingenium, ki so jih zasnovali ‘doma’ v Land Roverju in jih po naložbi v višini 500 milijonov funtov (skoraj 703 milijone evrov) izdelujejo v novem središču za proizvodnjo motorjev v angleški grofiji West Midlands, so najučinkovitejši Land Roverjevi dizelski motorji doslej. Motorji Ingenium uporabljajo najnovejšo tehnologijo pogonskih sklopov in predstavljajo temeljni kamen Land Roverjeve strategije za zmanjšanje izpustov CO2, saj ob izpustih CO2 samo 109 g/km* navdušujejo s kombinacijo moči, navora in uglajenosti, ki presega pričakovanja uporabnikov.


Izjemno učinkoviti turbopolnilniki s spremenljivo geometrijo lopatic ustvarijo hitro povečanje navora že od majhnega števila vrtljajev, za hipno odzivnost in občutno pospeševanje na zahtevo pa je največji navor na voljo v širokem območju vrtljajev.


Na voljo sta tudi dve različici motorja TD4, ki v primerjavi s prejšnjo generacijo Evoqueovih motorjev delujeta z zmanjšanjem izpustov CO2 za kar 29 g/km*.
Motor eD4 s 150 KM razvije navor 380 Nm in pri kombiniranem ciklusu porabi samo 4,2 l/100 km*, izpusti CO2 pa pri različici z ročnim menjalnikom in pogonom na sprednji kolesi znašajo 109 g/km*.


Močnejši TD4 s 180 KM navduši s kar 430 Nm navora ob osupljivo ugodni porabi 4,8 l/100 km* in izpustih CO2 125 g/km pri različici s štirikolesnim pogonom in ročnim menjalnikom.


Turbodizelski motorji Ingenium so na voljo s sprednjim ali štirikolesnim pogonom in vrhunskim devetstopenjskim samodejnim ali šeststopenjskim ročnim menjalnikom.
Skladnost z zahtevami emisijskega standarda Euro 6 omogoča uporaba vrste tehnologij za zagotavljanje izjemne okoljske trajnosti. Vključuje variabilno krmiljenje izpušnih ventilov, ki omogoča hitro ogrevanje katalizatorja, učinkovit filter sajastih delcev, selektivno katalitsko zmanjšanje in nizkotlačni povratni tok ohlajenih izpušnih plinov za zmanjšanje izpustov NOx.


Land Roverjevi inženirji so posebno pozornost namenili zmanjšanju teže ob ohranjanju izjemne čvrstosti in prefinjenosti. Ker je ohišje motorja namesto iz železa kot pri predhodniku izdelano iz aluminija, so motorji Ingenium 20–30 kg lažji, togo ohišje in dvojne uravnotežne gredi pa poskrbijo za znatno nižjo raven tresljajev. K izjemno tihemu delovanju motorja Ingenium prispevajo tudi ločene šobe za vbrizgavanje in 0,5-mm ovalnost pogonskega verižnika črpalke vbrizgavanja.


Približno 80 % delov je skupnih s turbodizelskimi motorji Ingenium, vgrajenimi v druge modele Jaguar Land Rover z vzdolžno razvrstitvijo (s pogonom zadnjih ali vseh štirih koles), a sta ohišje iz aluminija in oljna kad posebej preoblikovana za prečno uporabo v Evoqueu (s pogonom sprednjih ali vseh štirih koles). Posebna optimizacija zagotavlja terensko zmogljivost, dvostopenjski turbopolnilnik in izpušni sistem pa sta povsem nova.


Novi motorji Ingenium pa niso le znatno lažji, varčnejši in bolj prefinjeni od predhodnikov, so tudi dostopnejši in priročnejši, saj so intervali med servisnim vzdrževanjem pri modelu s štirikolesnim pogonom brez vpliva na življenjsko dobo motorja podaljšani od 26.000 km /12 mesecev do 34.000 kilometrov / 24 mesecev.


Daljše intervale med servisi so dosegli z uvedbo različnih inovacij, kot so manjše trenje stika med batom in ohišjem za zmanjšanje porabe olja, uporaba izjemno kakovostnega olja z vrhunskimi aditivi in sistem filtriranja, ki izkorišča prednosti znatno čistejšega postopka zgorevanja. Ključnega pomena je, da Evoqueovo drastično zmanjšanje porabe zniža količino plinov pri zgorevanju in s tem tudi število sajastih delcev, ki jih mora sistem filtriranja odstraniti iz olja, izboljšana tehnologija izvrtine pa zmanjšuje možnost onesnaženja v posameznem valju. Rezultat: oljni filter in olje ostaneta znatno čistejša dalj časa.


K večji okoljski trajnosti dodatno prispeva sistem za naknadno obdelavo z uporabo nove tekočine za izpuhe dizelskih motorjev (DEF) AdBlue™. Sistem v izpušni sistem prši vodno raztopino sečnine, ki nevtralizira škodljive pline, kot so izpusti dušikovih oksidov. Izpuste NOx zmanjšata tudi selektivni katalizator in nizkotlačni povratni tok ohlajenih izpušnih plinov.


Motorji Ingenium so morali prestati skoraj tri in pol milijone kilometrov preizkusov v realnih pogojih in več kot 72.000 ur na dinamometrih, kar je primerljivo z osmimi leti uporabe v najslabših možnih pogojih delovanja.


* Ocena proizvajalca


Bencinski turbomotorji za maksimalno zmogljivost ob varčni porabi goriva
Kupci lahko izberejo tudi 2,0-litrski bencinski motor Si4, ki je serijsko na voljo s štirikolesnim pogonom in naprednim devetstopenjskim samodejnim menjalnikom ZF.
Iz aluminija izdelani štirivaljni motor deluje z naprednim turbopolnilnikom z majhno vztrajnostjo, visokotlačnim direktnim vbrizgavanjem goriva in dvojnim neodvisnim krmiljenjem ventilov, za maksimalno prefinjenost pa skrbita dvojni uravnotežni gredi.


Kompaktni, lahki in zmogljivi motor z močjo 240 KM in navorom 340 Nm zagotavlja ustrezno prilagodljivost za odzivno pospeševanje, možnost vleke do 1800 kg težke prikolice in obvladovanje terenskih izzivov. Evoque z motorjem Si4 pospeši od 0 do 100 km/h v 7,6 sekunde in doseže največjo hitrost 217 km/h. Kljub osupljivi zmogljivosti znaša poraba v kombiniranem ciklusu 7,8 l/100 km*, izpusti CO2 pa samo 181 g/km*.


Napredne tehnologije za zmanjšanje porabe vključujejo premaz za manjše trenje batnih obročkov in dročnikov, izpušni zbiralnik, ki skrajša fazo ogrevanja motorja in zmanjša izpuste med vožnjo ter napredni elektronski krmilni sistem za nadzor postopka zgorevanja.


Vse različice motorjev so opremljene z napredno tehnologijo stop-start, ki v samo 300 milisekundah samodejno izklopi motor, ko Evoque miruje. Sistem ponovno zažene motor, še preden voznik pri vozilih s samodejnim menjalnikom premakne stopalo z zavorne stopalke na stopalko za plin oziroma takoj, ko pri vozilu z ročnim menjalnikom pritisne na stopalko sklopke. Rezultat je zmanjšanje porabe goriva in izpustov CO2 za 5 do 7 %.


* Ocena proizvajalca


Prilagojeno podvozje za vrhunsko okretnost
Evoqueovo sozvočje voljnega vzmetenja, navdušujočega vodenja in odzivnega servovolana poskrbi, da ima voznik ustrezen nadzor in obenem izjemno uživa v udobju. To brezhibno dvojnost so za modelno leto 2016 dodatno izpopolnili z novim sprednjim pomožnim okvirjem, prilagoditvijo puš zadnjega vzmetenja in večjimi zavornimi koluti, ki zdaj za maksimalno učinkovitost v vseh pogojih merijo 17 palcev spredaj in 16,5 palcev zadaj.


Skrbno so prilagodili tudi Evoqueove nastavitve vzmetenja. Pri tem so upoštevali znatno manjšo maso novih dizelskih motorjev Ingenium in zagotovili največjo okretnost in voznikov nadzor v tem razredu, kar sta bili že doslej odliki tega vrhunskega kompaktnega SUV-ja.


V modelnem letu 2016 bo Evoque tako kot doslej na voljo s tremi različicami pogona: pogonom na sprednji kolesi pri vstopnem modelu ter štirikolesnim pogonom v izvedbah Standard Driveline in Active Driveline, ki predstavlja revolucionarno tehnologijo prilagodljivega pogona.


Active Driveline glede na pogoje v samo 350 milisekundah inteligentno preklaplja med pogonom na sprednji kolesi in štirikolesnim pogonom ter za večjo učinkovitost zmanjša trenje pogonskega sklopa v načinu sprednjega pogona. Pogon Active Driveline poveča cestno in terensko zmogljivost tudi z nadzorom vektorjev navora s pomočjo dveh elektronsko krmiljenih sklopk na vsaki strani zadnjega diferenciala. Sklopki hitro prenašata navor zadnjemu kolesu z boljšim oprijemom, kar izboljša prenos moči na terenih s slabim oprijemom, vozniku pa zagotavlja večji nadzor tudi na cesti.


Prehod med dvo- in štirikolesnim pogonom je brezhiben, voznik pa si lahko delovanje ogleda z izbiro prikaza 4x4i na novem osempalčnem zaslonu na dotik InControl™ Touch (glejte 3.1).


Učinkovita zmogljivost – E-Capability

Range Rover Evoque TD4 bo kot prvi Land Rover opremljen z oznako ‘E-Capability’, ki predstavlja najučinkovitejša Land Roverjeva vozila. Tako bo na najučinkovitejše modele nameščena modra oznaka ‘Evoque’.

 

Z modro oznako bosta opremljena eD4 Coupe in petvratni model z motorjem Ingenium s 150 KM s pogonom 2WD in ročnim menjalnikom. Prvi deluje z izpusti CO2 109 g/km, petvratni model pa s 113 g/km. Tudi model s štirikolesnim pogonom in izpusti 125 g/km bo imel modro oznako.

 

 

NAJSODOBNEJŠE TEHNOLOGIJE

Paleta naprednih sistemov za informacije in razvedrilo ter funkcij za pomoč vozniku zagotavlja, da je Evoque v samem vrhu glede tehnologij in inovacij.

 

InControl™ Touch zagotavlja preprost in intuitiven dostop do funkcij sistema infotainment prek osempalčnega zaslona na dotik, satelitska navigacija z glasovnim upravljanjem in čedalje večja paleta aplikacij InControl™ pa poskrbita za še večjo priročnost.


Novost so tudi nekatere funkcije za pomoč vozniku in uporabnikom: samodejno zaviranje v sili, nadzor voznikove zbranosti, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, nadzor napredovanja na vseh podlagah in prostoročno upravljanje pomika prtljažnih vrat.


“Tehnologija je pomemben del življenjskega sloga uporabnika Evoquea,” je povedala Danella Bagnall, direktorica za linijo modelov Evoque. “Z najnovejšimi inovacijami, med katerimi so sistem za informacije in razvedrilo z vmesnikom tabličnega računalnika ter nove funkcije za pomoč vozniku, ki poskrbijo za varnejšo in prijetnejšo vožnjo Evoquea kot kadarkoli doslej, ostaja Evoque na vrhu krivulje.”

 

Povsem nov sistem za informacije in razvedrilo

InControl™ Touch je povsem nov sistem za informacije in razvedrilo, ki bo del serijske opreme Evoquea v modelnem letu 2016. Popolno je umeščen v armaturno ploščo in zagotavlja vrhunsko uporabniško izkušnjo z izjemno intuitivnim zaslonom na dotik z diagonalo osem palcev (20,3 cm). InControl™ Touch je odzivnejši ter z ločljivostjo 800x480 slikovnih točk in manjšim številom korakov med funkcijami presega lastnosti prejšnjih sistemov.


Povezava Bluetooth® za telefone in predvajanje glasbe, stereo sistem s šestimi zvočniki in priključek USB so vključeni v vse opreme, v nekaterih državah uvoznicah pa so na voljo tudi digitalni radio DAB, Sirius in HD Radio.


“Land Rover ima ogromno izkušenj s sistemi za informacije in razvedrilo z zaslonom na dotik, kar mu zagotavlja znatno konkurenčno prednost, saj so uporabniki navajeni uporabe zaslonov na dotik pri svojih pametnih telefonih in tabličnih računalnikih,” je povedala Danella Bagnall. “InControl™ Touch nudi veliko funkcij, ki jih pričakujejo tehnološko napredni uporabniki Evoquea, zdaj pa je veliko hitrejši in opremljen s še bolj intuitivnim vmesnikom od vseh prejšnjih sistemov.”


Če kupci naročijo navigacijski sistem s podatki na SD-kartici, nudi InControl™ Touch številne napredne funkcije za popolno priročnost, kot so vnos naslova s seznama stikov povezanega mobilnega telefona, 3D-prikaz terena, zgradb in križišč, samodejni poziv za prekinitev vožnje in odmor, zgodovina podatkov o prometu, izbira poti z najvarčnejšo porabo goriva, prikaz prometnih zastojev in predlog obvozov, opozarjanje na dogodke v prometu, ki vplivajo na pot, možnost vračanja po prevoženi poti in navigacija od točke do točke pri terenski vožnji.


InControl™ Touch Plus dopolni izboljšani vmesnik in grafično ločljivost sistema InControl™ Touch z različnimi navigacijskimi sistemi, med katerimi je tudi napredni sistem z vgrajenim diskom*, ter vrhunskim zvočnim sistemom Meridian z 11 zvočniki v serijskem obsegu opreme in možnostjo nadgradnje na sistem s prostorskim zvokom s 17 zvočniki in močjo 825 W.


InControl™ Touch Plus z osempalčnima zaslonoma in digitalnimi brezžičnimi slušalkami poskrbi tudi za razvedrilo potnikov na zadnjih sedežih. Možnost dvojnega prikaza zaslona na dotik na armaturni plošči omogoča, da voznik na zaslonu spremlja ključne informacije, sovoznik pa hkrati na istem zaslonu gleda DVD.

Vrhunska povezljivost z aplikacijami Land Rover InControl™
Kot del paketa InControl™ Connect Plus so z obema sistemoma infotainment na voljo aplikacije InControl™. Razvili so jih v sodelovanju s podjetjem Bosch SoftTec, uporabniku pa omogočajo, da pametni telefon Apple ali Android poveže s posebnim priključkom USB in si prek osempalčnega zaslona na dotik v vozilu zagotovi dostop do aplikacij.
Med združljivimi aplikacijami so iHeartRadio, Stitcher, Glympse, Sygic, Parkopedia, Hotelseeker, Cityseeker, Eventseeker, Airmotion News, Winston in MobileDay, paleto pa stalno dopolnjujejo nove storitve. Nove vsebine so na voljo ob vsaki posodobitvi aplikacij †.

 

Na voljo je tudi paleta tehnologij InControl™, med katerimi so tudi:

  • Dostopna točka Wi-Fi, ki do osmim napravam omogoča dostop do interneta prek mobilnega omrežja 3G.
  • InControl™ Protect uporabnikom omogoča priklic pomoči na cesti in samodejni klic na pomoč v primeru sproženja varnostnih blazin.
  • InControl™ Secure prikaže informacije o stanju vozila prek aplikacije za pametni telefon. Lastniki lahko preverijo, ali je vozilo zaklenjeno in ga po potrebi zaklenejo kar s telefonom, vključijo luči in hupo, da laže najdejo vozilo, vnaprej ogrejejo ali ohladijo notranjost in v primeru kraje po obvestilu s sporočilom SMS sledijo vozilu.

 

Napredni sistemi za pomoč vozniku, osredotočeni na uporabnika

Evoque modelnega leta 2016 gradi na paleti naprednih sistemov za pomoč vozniku, ki so bili na voljo doslej: nadzor mrtvih kotov in zaznavanje bližajočih se vozil, projekcijski zaslon (HUD), opozorilo na zapuščanje voznega pasu in prepoznavanje prometnih znakov ter vrhunske tehnologije Land Rover InControl™ (glejte 3.2).


Med drugo napredno opremo so samodejno zaviranje v sili, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, nadzor zbranosti voznika, nadzor napredovanja na vseh podlagah in prostoročno upravljanje pomika prtljažnih vrat za maksimalno priročnost in varnost.


Samodejno zaviranje v sili za preprečevanje trčenja ali minimalne posledice
Sistem deluje v območju hitrosti 5–80 km/h in pomaga preprečiti nalet, če vozilo vozi počasneje od 50 km/h, do hitrosti 80 km/h pa znatno zmanjša resnost trčenja.


Sistem za zaznavanje nevarnosti naleta, na primer mirujočo kolono, uporablja inovativno stereo kamero, nameščeno ob vzvratnem ogledalu. Voznika najprej opozori s prikazom in zvočnim signalom in če se voznik ne odzove, sproži dodatno opozorilo in hkrati zavira z maksimalnim zavornim tlakom, da nadzorovano ustavi vozilo.


Samodejno zaviranje v sili je na voljo, če kupec naroči pomoč pri ohranjanju voznega pasu ali opozorilo na zapuščanje voznega pasu.


Pomoč pri ohranjanju voznega pasu za maksimalno varnost
Za še bolj sproščene in varne vožnje se z modelnim letom 2016 opozarjanju na zapuščanje voznega pasu pridružuje pomoč pri ohranjanju voznega pasu. Ta z ustreznimi popravki volana vozniku aktivno pomaga ostati na voznem pasu.


Tehnologija združuje Land Roverjevo naprej usmerjeno stereo kamero za nadzor oznak na cestišču in Evoqueov izjemno učinkoviti sistem servovolana.


Če pomoč pri ohranjanju voznega pasu zazna, da voznik nenamerno zapušča vozni pas, z nežnim posegom volana vozilo usmeri nazaj v ustrezno smer. Sistem je povsem diskreten: v primeru uporabe smernikov se ne aktivira, voznik ga s pomikom volana preprosto preseže in po želji tudi povsem izključi.

 

Ugotavljanje zmanjšanja pozornosti: sistem za zgodnje opozarjanje na voznikovo utrujenost

Voznikova utrujenost je glavni vzrok za prometne nezgode. Sistem za nadzor voznikove zbranosti nadzira uporabo volana in varuje pred zaspanostjo med vožnjo. Če ta napredna tehnologija zazna sunkovite, nelinearne poteze, ki so značilni simptomi utrujenosti, samodejno sproži zvočni signal in med instrumenti prikaže opozorilo, da mora voznik prekiniti vožnjo in si privoščiti odmor.


Nadzor voznikove zbranosti odlično dopolnjuje pomoč pri ohranjanju voznega pasu in samodejno zaviranje v sili, vse navedene tehnologije pa pomagajo voziti kar se da varno in sproščeno.


Vrhunska terenska zmogljivost z nadzorom napredovanja na vseh podlagah
Evoque se že od uvedbe odlikuje s cestno in terensko zmogljivostjo, saj ima v svojem razredu največji pristopni (25°), prelomni (22°) in izstopni (33°) kot (pri serijski izvedbi karoserije), globino bredenja 500 mm in paleto naprednih tehnologij za terensko vožnjo. Zdaj Land Rover uvaja nadzor napredovanja na vseh podlagah (All-Terrain Progress Control – ATPC), ki odlično dopolnjuje Evoqueovo izjemno cenjeno podvozje, štirikolesni pogon in tehnologijo Terrain Response®.

 

V zahtevnih okoljih s strmimi nakloni, grobim terenom in slabšim oprijemom, kjer bi bilo težko voziti z idealno hitrostjo, ATPC omogoča samodejno ohranjanje zelo majhne hitrosti – po želji manjše od hitrosti naravnega ‘lezenja’ vozila.

 

Voznik lahko ATPC aktivira v mirovanju ali med vožnjo, razen sprostitve zavorne stopalke v primeru mirujočega vozila pa drugi ukrepi s stopalkami niso potrebni. Za vklop ali izklop sistema ATPC zadošča pritisk na stikalo v sredinski konzoli in vnos želene hitrosti s krmilniki tempomata na volanu. Voznik se lahko nato osredotoči na usmerjanje z volanom, po želji pa lahko s pritiskom na stopalko za plin ali zavore preseže delovanje sistema.

 

Sistem ATPC deluje v prestavah za vožnjo naprej in vzvratno pri hitrostih od 1,8 do 30 km/h in zmanjša obremenitev voznika, Land Roverjeva svetovno znana terenska zmogljivost pa je zdaj dostopnejša kot kadarkoli doslej.

 

Popolna priročnost s prostoročnim pomikom prtljažnih vrat
Evoque modelnega leta 2016 uvaja prostoročni pomik prtljažnih vrat, ki zagotavlja popolno priročnost in dopolnjuje obstoječi sistem vstopa brez ključa. Prostoročni pomik prtljažnih vrat omogoča samodejno odpiranje prtljažnih vrat z električnim pomikom, ko imamo polne roke, saj zadošča rahel zamah z nogo pod zadnjim odbijačem. Tako lahko ključi vedno ostanejo v lastnikovem žepu.


Ko so ključi vozila v neposredni okolici vozila, dve tipali na obeh straneh prtljažnih vrat zaznata gib, ki vključi sistem. Tipali sistema tako ne moreta vključiti nenamerno, če pod zadnji odbijač na primer zaide kakšna žival.


Nasprotno kot pri sistemih tekmecev je možno Evoqueov prostoročni pomik prtljažnih vrat za večjo vsestranskost aktivirati tako neposredno za vozilom kot tudi ob straneh zadnjega odbijača. Optimalno je združljiv s sistemi za vleko iz ponudbe originalne opreme za doplačilo in dodatne opreme, zato lahko Evoque tako kot doslej vleče prikolice z maso do 1800 kg. Uporabniki lahko prtljažna vrata zaprejo s ključem ali stikalom na prtljažnih vratih.

 

Opomba za urednike:
* Ocena proizvajalca
† Odvisno od države uvoznice

 

Land Rover že od leta 1948 izdeluje pristna vozila s štirikolesnim pogonom, ki odražajo pravo zmogljivost v celotni paleti modelov. Defender, Freelander, Discovery, Discovery Sport, Range Rover Sport, Range Rover in Range Rover Evoque postavljajo merila v različnih segmentih vozil s štirikolesnim pogonom, kar 80 % celotne palete modelov pa izvozijo v več kot 170 držav.

MULTIMEDIA

Novi Range Rover Evoque 4WD HSE Dynamic

Predstavitev modela Range Rover Evoque 4WD HSE Dynamic.

Novi Range Rover EVOQUE HSE TD4

Predstavitev modela Range Rover EVOQUE HSE TD4.

Novi Range Rover EVOQUE CITY MONTAGE 3 3

Predstavitev modela Range Rover EVOQUE CITY MONTAGE 3 3.

DOKUMENTI

Novi Range Rover Evoque

Tehnična specifikacija.