Summit motors Ljubljana - Ford

JAGUAR LAND ROVER PREDSTAVLJA TEHNOLOŠKI RAZISKOVALNI PROJEKT ZA ZAZNAVANJE IN PREDVIDEVANJE UDARNIH JAM TER IZMENJAVO PODATKOV

10.06.2015
  • Jaguar Land Rover bi lahko s pionirsko raziskavo ‘Opozorilo na udarne jame’ avtomobilistom pomagal prihraniti na milijone evrov vsako leto, saj bi se izognili poškodbam pnevmatik in vozila ter prometnim nezgodam
  • Za namene raziskave prirejeni Range Rover Evoque lahko zazna mesto in stopnjo udarne jame ali poškodbo pokrova jaška – in v nekaj milisekundah prilagodi vzmetenje
  • Raziskovalci družbe Jaguar Land Rover razvijajo tehnologijo za izmenjavo teh podatkov z drugimi vozili prek računalniškega oblaka, da bi bili vsi vozniki opozorjeni na nevarne udarne jame
  • Raziskava v sodelovanju z mestnim svetom Coventryja o možnostih za izmenjavo podatkov s službami za vzdrževanje cest, ki bi izboljšala hitrost in učinkovitost popravil cestišč

 

Whitley, Velika Britanija – 10. junij, 2015: Jaguar Land Rover raziskuje novo tehnologijo povezanih vozil, ki bi vozilu omogočala odkrivanje mesta in stopnje udarnih jam ter poškodovanih pokrovov jaškov, nato pa bi te podatke prek računalniškega oblaka sproti izmenjala z drugimi vozili in službami za vzdrževanje cest, kar bi jim pomagalo pri določanju prednostnih popravil.

 

Če bi vozilo prejelo opozorilo drugega vozila, da so na cesti pred njim večje udarne jame, bi lahko voznik zmanjšal hitrost in se izognil nevarnosti – ali pa bi vozilo prilagodilo nastavitve vzmetenja za zmanjšanje udarca in ublažitev vožnje. To bi lahko pomagalo zmanjšati število poškodb pnevmatik, platišč in vozil ter prometnih nezgod.

 

Dr. Mike Bell, direktor globalnega oddelka za povezana vozila v družbi Jaguar Land Rover, je povedal: “Naša vozila Range Rover Evoque in Discovery Sport, opremljena z vzmetenjem MagneRide, uporabljajo dovršena tipala, ki vozilu omogočajo preverjanje stanja cestišča pod kolesi ter odkrivanje udarnih jam in dvignjenih ali poškodovanih pokrovov jaškov. Sistem ob nadzoru gibanja vozila in sprememb višine vzmetenja stalno prilagaja nastavitve vzmetenja, kar potnikom zagotavlja udobnejšo vožnjo po neravnih in poškodovanih cestiščih.

 

“Naši uporabniki lahko uživajo v prijetnejši in udobnejši vožnji, obenem pa se nam zdi to odlična priložnost, da informacije teh tipal vozila posredujemo v oblak in jih delimo z drugimi udeleženci v prometu. Tako bi lahko prihranili na milijone evrov zaradi poškodb vozil in pomagali k učinkovitejšim popravilom cestišč.”

 

Predvidevanje udarnih jam na cesti in avtonomna vožnja

Naslednji korak projekta Naprednega raziskovalnega centra družbe Jaguar Land Rover v Veliki Britaniji je namestitev nove tehnologije za zaznavanje površine cestišča v raziskovalno vozilo Range Rover Evoque, ki je opremljeno tudi z napredno naprej usmerjeno stereo digitalno kamero.

 

“Trenutno so najbolj natančni podatki na voljo, ko vozilo zapelje čez udarno jamo ali pokrov jaška”, je dodal Mike Bell. “Zato smo se lotili raziskav možnosti za izboljšanje meritev in natančnosti odkrivanja udarnih jam s ‘skeniranjem’ cestišča pred vozilom, da bi lahko predvideli stopnjo udarne jame, preden vozilo zapelje čeznjo.

 

“Zaznavanje ceste pred vozilom in odkrivanje nevarnosti je ključni gradnik na naši poti do avtonomnega vozila. V prihodnosti bi lahko razvili sisteme, ki bi samodejno vodili vozilo mimo udarne jame brez spremembe voznega pasu in ogrožanja drugih voznikov. V primeru večjih udarnih jam bi lahko varnostni sistemi upočasnili ali celo povsem ustavili vozilo in zmanjšali ali preprečili udarec. Vse to bi pomagalo k varnejši in prijetnejši avtonomni vožnji.”

 

Opozorilo na udarno jamo in popravila cest

Raziskovalna ekipa družbe Jaguar Land Rover bo sodelovala tudi z oddelkom za inovacije mestnega sveta v Coventryju. Preverjali bodo možnosti izmenjave informacij o stanju cestišč s službami za vzdrževanje cest in ugotavljali, kateri podatki vzdrževalnim ekipam omogočajo najučinkovitejše odkrivanje poškodb in razvrščanje prednostnih popravil.

 

Svetnica Rachel Lancaster, članica odbora za javne storitve v mestnem svetu Coventryja, je povedala: “V sklopu naše strategije ‘Pametnih mest’ bomo raziskali, kako bi lahko sistem za opozarjanje na udarne jame, ki ga razvijajo v družbi Jaguar Land Rover, zagotovil sprotne podatke več tisoč povezanih vozil v celotnem cestnem omrežju. Tako bi imeli natančno sliko poškodb cestnih površin, jaškov in odtokov v vsakem trenutku.”

 

“Že doslej smo zbrali veliko podatkov, ki jih skrbno proučujemo, a takšne dodatne informacije bi lahko omogočile izboljšanje programov vzdrževanja, kar bi davkoplačevalcem prihranilo precej denarja.”

 

S projektom bodo preverili tudi možnost, da bi eksperimentalna kamera v vozilih družbe Jaguar Land Rover posnela udarno jamo ali poškodovani pokrov jaška in sliko skupaj s podatki GPS posredovala cestnim službam.

 

“Možnosti za uporabo teh tehnologij smo šele začeli raziskovati, a podatki, ki vključujejo stopnjo poškodbe, natančen kraj in sliko, imajo izjemen potencial,” je dodala svetnica. “Tovrstne informacije bi nam lahko pomagale odkriti vzrok težav, ter omogočile njihovo prednostno razvrščanje in obveščanje lastnika jaška ali odtoka, da bi hitreje poskrbel za popravilo.”

 

Za ogled videa s to tematiko kliknite tukaj:  https://youtu.be/NPiynbknYVE

 

Opombe za urednike

  • Škodo na vozilih, ki je posledica poškodb zaradi udarnih jam, v Veliki Britaniji ocenjujejo na skoraj 2,8 milijarde funtov letno.
  • MagneRide je izjemno zmogljiv aktivni sistem za nadzor vzmetenja, ki se na osnovi podatkov tipal za nadzor gibanja karoserije in koles sproti odziva na razmere na cestišču in pri vožnji. 
  • Sistem se lahko v hipu odziva zaradi posebne hidravlične tekočine z magnetnimi delci v blažilnikih. Ko so delci izpostavljeni magnetnemu polju, se viskoznost tekočine v blažilniku poveča ali zmanjša, vzmetenje pa je ustrezno trše ali mehkejše.

Prenesi vsebino